Відбулася посвята першокурсників у студенти – 2021

31 серпня в Харківському національному медичному університеті відбувся традиційний захід – урочиста церемонія посвяти першокурсників у студенти.
Свято розпочалося у дворі університету біля Пам’ятного знака лікарям, що загинули під час військових конфліктів. Під звуки музики у виконанні військового оркестру новоспечені студенти отримали напутні слова від почесних професорів та відпустили у небо повітряні кульки, які стали символом прощання з дитинством і початком дорослого життя.
Згодом студенти зібралися у актовій залі, де відбувалося свято. Право відкрити церемонію було надано ректору медичного вишу Валерію Капустнику та голові Вченої ради ХНМУ Володимиру Лісовому.
Першим до присутніх звернувся Валерій Капустник: «Шановні першокурсники, батьки, поважні гості та викладачі! Сьогодні університетська спільнота поповнюється ще однією когортою молодих креативних людей, які у цілком прозорій конкурсній боротьбі вибороли право називатися студентами. Кожен з вас – переможець, бо ви своєю працею досягли почесного статусу. Вітаю вас із цією подією і дякую за обрану професію!».
До привітань також долучився Володимир Лісовий: «Сьогодні здійснилася ваша мрія – ви розпочали доросле життя. Ви обрали для себе майбутню спеціальність і університет, де будете нею оволодівати. Наш виш має потужну базу, висококваліфікованих викладачів, умови для занять науковою діяльністю, спортом. Користайтеся усіма можливостями, бо студентське життя буває лише один раз».
На захід завітали почесні гості – представники міської та обласної ради. Першим до студентів звернувся заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Михайло Черняк. «У медичній професії не буває випадкових людей, тому я дуже радий бачити повну залу свідомих студентів. Усі ви – наш потенціал, який дуже потрібний країні, бо медицина переживає непрості часи. Лише молоді та дієві люди можуть продовжити і довести до кінця усі розпочаті реформи», – зазначив пан Михайло.
Перший заступник голови Харківської обласної ради Альберт Кононенко, також привітав першокурсників із початком нового навчального року: «Бажаю вам завжди іти вперед, бо лікар – це не професія, а усе життя. Пам’ятайте, що люди довірятимуть вам найцінніше, що вони мають – своє здоров’я. Будьте гідними лікарями та не забувайте про клятву Гіппократа».
До слова долучився виконуючий обов’язки Харківського міського голови, секретар Харківської міської ради Ігор Терехов. «Ви обрали найгуманнішу професію, бо люди завжди чекають від лікаря позбавлення від болю, і тільки ви знаєте, як їм допомогти. Вам необхідно бути не тільки гідними лікарями, але й гарними психологами та добрими людьми – тоді пацієнти поважатимуть та цінуватимуть вас. Харківська медична школа завжди славилась видатними науковцями та лікарями – бажаю вам стати одними із них у майбутньому!».
Привітати першокурсників також прийшли: директор Департаменту охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації Максим Хаустов, заступниця міського голови з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Харківської міської ради Світлана Горбунова-Рубан, директор Департаменту охорони здоров’я Харківської міської ради Юрій Сороколат, головчиня Харківської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України Альона Благовещенська та голова адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради Володимир Котковський.
Традиційно цього дня новоспечені студенти складають клятву першокурсника. Це хвилююча мить, адже саме в Харківському національному медичному університеті народжуються майбутні медичні працівники.
Опікуватися й допомагати новим студентам протягом усього навчання будуть декани медичних та стоматологічного факультетів. Тож з урочистої нагоди від деканського корпусу слово для привітання першокурсників 2021 року було надано декану стоматологічного факультету Віктору Ніконову. Від професорсько-викладацького складу виступила завідувачка кафедри медичної та біоорганічної хімії Ганна Сирова.
Не залишилися осторонь привітань й випускники 2021 року, які надали першокурсникам свої поради й поділилися досвідом навчання в медичному університеті. В урочистій атмосфері свята вони передали новим студентам символи навчання – Ключ знань та Ліру Гіппократа, які відкриватимуть двері до пізнання медичної практики.
Святковий настрій для присутніх на урочистій церемонії посвяти створювали учасники Молодіжного центру ХНМУ – танцювальні колективи «A-Fam», «Феєрія», ансамбль бального танцю «Арт-Денс», ансамбль народного танцю «Радість» та вокальна студія «Каданс».
Першокурсників чекає складне й цікаве навчання, сповнене різних перемог та перешкод, проте без цього шляху неможливо стати справжніми лікарями і гордістю України!