Відбулася НПК з медицини в умовах воєнного часу

9 січня 2024 р. на базі кафедри пропедевтики внутрішньої медицини, медсестринства та біоетики в режимі онлайн відбулася науково-практична конференція «Медицина в умовах воєнного часу».

Науковий захід відкрив декан ІІІ медичного факультету професор Микола Панченко, який торкнувся історії кафедри та підкреслив актуальність тематики конференції, присвяченої особливостям надання медичної допомоги в Україні під час воєнних дій. Зі вступним словом виступила завідувачка кафедри професорка Тетяна Ащеулова: «Незважаючи на війну, ми продовжуємо працювати, навчатися та навчати. Не зупиняється наукова робота, проводяться науково-практичні конференції, і це втішає та надихає!»

У науковому заході взяли участь здобувачі освіти за спеціальністю «Медсестринство» та «Медицина», а також молоді науковці Марія Сімон, Анастасія Лукьянченко, Ірада Кулієва, Дарина Приймак, Софія Щербак, Карина Брівка, Ihssane Mouchahid, Isra Zardkhane, Вікторія Скляр, Марія Волік, Наталя Кузьменко.

Тематика доповідей була присвячена актуальним проблемам сучасної науки і практики та базувалася на власному практичному досвіді. Так, було розглянуто питання щодо правил надання першої домедичної допомоги в умова війни та ролі медичної сестри у навчанні суспільства, впровадження та застосування новітніх технологій у системі екстреної медичної допомоги.

У ході конференції також обговорено інноваційні методи забору крові з вени медичною сестрою в маніпуляційному кабінеті та роль медичної сестри під час лікування постковідного стану. Крім того, представлено результати власних досліджень, а саме ведення пацієнтів з інфарктом міокарда в умовах воєнного часу. клінічний випадок, діабетична стопа: реалії сьогодення.

Під час заходу були заслухані та обговорені такі актуальні для сьогодення доповіді, як особливості стресу в умовах війни та первинна психологічна допомога особам, які переживають гострий стрес. Не оминули увагою і навчально-педагогічні аспекти, а саме особливості викладання освітнього компоненту «Сестринська практика» в умовах воєнного часу.

Наприкінці заходу співробітники кафедри взяли участь в обговоренні доповідей та побажали здобувачам освіти подальших успіхів у навчанні та розв’язанні актуальних проблем медичної науки.