Відбулася НПК з гігієни праці та профзахворювань

10 травня в онлайн-режимі відбулася науково-практична конференція «Гігієна праці та професійних захворювань: минуле, сьогодення та майбутнє», присвячена 100-й річниці заснування Інституту робітничої медицини (нині Науково-дослідний інститут гігієни праці та профзахворювань ХНМУ). Конференція мала всеукраїнський масштаб із залученням міжнародних партнерів, зокрема, Магдебурзького університету ім. Отто фон Геріке.

До привітань університетської спільноти з ювілейною датою долучилися представники обласної влади. На початку заходу голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов привітав колектив НДІ, зачитавши вітальний лист від імені Президента України Володимира Зеленського.

У своєму особистому зверненні очільник ХОВА подякував колективу за збереження знакової для нашого міста науково-дослідної установи та продовження професійної діяльності у такі важкі воєнні часи. «Наразі головне – зберегти той науковий потенціал, який має славетний Харківський національний медичний університет, адже він є одним із флагманів, яким ми пишаємося, і як влада ми будемо робити все можливе для того, щоб зберегти цей навчальний заклад і відновити руйнування, що зазнав виш від російської агресії», – підкреслив Олег Синєгубов.

Зі свого боку голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорової-Луценко зачитала вітання від голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука і визнала важливим те, що конференція відбувається саме в Харківській області в місті Харкові. Пані Тетяна висловила упевненість, що попереду у колективу НДІ ще багато напрацювань, звершень і ще не одне людське життя завдяки професіоналізму співробітників Інституту буде врятоване.

Директор Департаменту охорони здоров’я ХОВА Максим Хаустов також звернувся до колективу НДІ з вітальними словами. До речі, пан Максим протягом деякого часу очолював Інститут і добре ознайомлений з результатами науково-дослідницької діяльності установи. Він нагадав учасникам заходу про головні внески Інституту в життя нашої країни.

До вітальних промов приєднався ректор Харківського національного медичного університету Валерій Капустник. «Сьогодні багато разів буде звучати слово «вперше», адже в 1923 році в Україні і в нашому місті дійсно вперше був створений Інститут робітничої медицини. Увесь цей час колектив закладу стояв на рубежі вирішення завдань медицини праці, наразі, будучи підрозділом нашого університету, він зберігає свій статус і продовжує навчати студентів, лікувати хворих з професійними хворобами, працювати із хворими на Covid, співпрацювати з військовими шпиталю Північного регіону з питань підвищення кваліфікації особового складу тощо», – зазначив керівник медичного вишу. Валерій Андрійович побажав трудовому колективу Інституту успіхів у важливій діяльності збереження здоров’я працюючої людини та в подальшому розвитку медицини праці.

Свої вітання та побажання на адресу співробітників Інституту також висловив голова Харківської обласної ради ветеранів України Анатолій Хіневич.

Хочемо зазначити, що таке зацікавлення з боку центральної влади країни та очільників Харківської області, а також їх участь у науковому заході є свідченням великої уваги, яка приділяється освіті, науці та медицині нашого регіону.

Після урочистого відкриття науково-практичної конференції розпочалося пленарне засідання, де були розглянуті актуальні аспекти медицини праці, проблематика збереження здоров’я та працездатності працюючої людини.

Наприкінці заходу було обговорено наукові доповіді, підбито підсумки та прийнято резолюцію конференції.