Відбулася Наукова сесія ХНМУ

Наука
17.01.2024

17 січня 2024 р. відбулося засідання Наукової сесії, присвяченої 220-й річниці створення й 219-й річниці відкриття Харківської вищої медичної школи.

Науковий захід відкрив ректор університету Валерій Капустник: «Усе, що ми робимо наразі, забарвлено кольорами війни, і наша сьогоднішня сесія також має проблематику, пов’язану з війною, але не тільки. Сьогодні серед доповідей – ті, що присвячені видатним науковцям, а також ювілею Харківської академії післядипломної освіти, яка увійшла до складу Харківського національного медичного університету. Наше майбутнє – це наша молодь, майбутнє у науці – це наша наукова молодь. Сьогодні за традицією ми також надамо слово нашому майбутньому».

Перша доповідь зберігачки фондів Музею історії ХНМУ Олени Семененко у співавторстві з директоркою Жаннетою Перцевою була присвячена розгляду історичного шляху та сучасним надбанням медичного вишу «Харківська вища медична школа на порозі свого 220-річчя: данина педагогічній та науковій спадщині».

Доповідь «ХМАПО–ХНМУ: 100 років служіння людям» презентував завідувач кафедри терапії № 1 професор Олександр Більченко зі співавторкою доценткою кафедри соціальної медицини, організації та управління в охороні здоров’я Оленою Роговою.

Завідувачка кафедри медицини катастроф та військової медицини професорка Юлія Волкова та полковник м/с Валентин Бондаренко представили доповідь «Тактична й військова медицина: наукові досягнення й перспективи розвитку під час воєнного стану».

Cистему охорони психічного здоров’я в Україні і сучасні виклики у своїй доповіді розглянув медичний директор Університетської клініки, керівник Центру психічного здоров’я професор Володимир Коростій.

Аспірант кафедри нейрохірургії Владислав Калюжка представив доповідь «Прогностичне значення показників нейрозапалення у спиномозковій рідині хворих на аневризматичний субарахноїдальний крововилив».

Під час пленарного засідання пройшло нагородження переможців заходів Фестивалю молодіжної науки, який відбувся в рамках Наукової сесії Харківського національного медичного університету. Зважаючи на війну, процедура нагородження пройшла в онлайн-режимі – голова Ради Наукового товариства студентів, аспірантів, молодих учених Олеся Плєхова оголосила імена переможців.

Вітаємо наших молодих науковців, бажаємо їм подальших успіхів у розв’язанні актуальних проблем медичної науки, впевнені в їхніх нових здобутках і нових нагородах.