Відбулася міжнародна конференція з філософії

Події
31.10.2023

27–28 жовтня цього року в місті Падерборн (Німеччина) в рамках співпраці між Харківським національним медичним університетом та Університетом Падерборну проходила Міжнародна конференція «Голоси з України: жінки філософи та вчені проти війни та екоциду». Захід, ініціаторками та організаторками якого стали професорки Ruth Hagengruber та Катерина Карпенко, проходив у змішаному форматі.

Центр історії жінок у філософії та науці Університету Падерборну та Центр гендерної освіти ХНМУ співпрацюють вже майже 10 років. Проведення даної конференції є важливою складовою дослідницького проєкту, що отримав фінансову підтримку від фонду MSCA4Ukraine, який фінансується Радою Європи. З України до Німеччини приїхали науковиці з Одеси, Запоріжжя, Черкас, Дніпра, Херсона, Миколаєва, Харкова, Кропивницького.

До учасниць та учасників конференції з вітальними словами звернулися: президент Падерборнського університету д-р Біргітт Ріграф, проректор з наукової роботи ХНМУ Валерій М’ясоєдов; її Високоповажність Генеральний консул України в Дюссельдорфі (Німеччина) Ірина Шум, заступниця декана факультету мистецтв і гуманітарних наук Університету Падерборну Дороті Мейстер, колишня державна секретарка парламенту, президентка Національного комітету ООН «Жінки Німеччини» Ельке Фернер, д-р Оксана Зойменіхт (Фонд Олександра фон Гумбольдта, Берлін) та д-р Крістоф Люмер (Німецьке товариство аналітичної філософії).

Окремою подією конференції стала творча зустріч з відомою українською письменницею Оксаною Забужко, яка нагороджена орденом княгині Ольги (2009), Французьким національним орденом Почесного легіону (2023) та багатьма іншими національними та міжнародними відзнаками.

Про можливості філософії відповісти на виклики часу йшлося під час круглого столу з участю президента Німецького філософського товариства Райнольда Шмюкера.

З доповідями від ХНМУ виступили професори Катерина Карпенко та Володимир Абашнік, доцентка Наталія Мартиненко, асистентка Марія Фідровська. У дискусіях також взяли участь викладачі кафедри філософії та суспільних наук.

Крім того, доповіді професорок нашого вишу Тетяни Чумаченко та Оксани Наконечної переконливо розкрили епідеміологічні та біохімічні загрози екоциду, довівши необхідність міждисциплінарного вивчення загроз, що витікають з нього.

Загалом конференція пройшла в дружній атмосфері за підтримки народу України у визвольній війні, а також у жвавому обговоренні актуальних питань науковців і експертів з різних куточків світу.