Відбулася конференція епідеміологів

Кафедри
19.06.2024

Важливою складовою підготовки лікаря-епідеміолога є вміння збирати потрібну інформацію про здоров’я населення, фактори, що впливають на його стан, оцінювати, інтерпретувати, порівнювати та прогнозувати основні показники громадського здоров’я, спираючись на сучасні методи епідеміологічних досліджень та критичне мислення. Лікарі-епідеміологи первинної та вторинної спеціалізації, які навчаються на кафедрі епідеміології ХНМУ, обрали для себе тему науково-практичних робіт, над якими працювали протягом підготовки зі спеціальності «Епідеміологія», набуваючи практичні навички аналітичної діяльності, вміння працювати з науковою літературою, наочно представляти отримані результати та висвітлювати їх перед широкою аудиторією фахівців.

Продемонструвати результативність навчання, поділитися своїми власними відкриттями та висновками майбутні спеціалісти з епідеміології змогли на науково-практичній конференції «Епідеміологічні особливості інфекційних та неінфекційних захворювань в сучасних умовах сьогодення», яка відбулась 17 червня 2024 року на кафедрі епідеміології Харківського національного медичного університету в режимі онлайн. До конференції долучились фахівці ДУ «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», лікарі з Волинської, Одеської, Дніпропетровської та інших областей України, керівники баз стажування, викладачі кафедри епідеміології ХНМУ.

Конференцію відкрила завідувачка кафедри епідеміології професорка Тетяна Чумаченко, яка відзначила важливість проведення подібних заходів при підготовці фахівців для розширення можливостей отримання лікарями необхідних для професійної діяльності компетенцій, досвіду проведення наукових досліджень та комунікативних навичок.

На конференції було представлено дев’ять доповідей, які охоплювали широке коло питань. Зокрема, розглянуто сучасні аспекти епідеміології, епідеміологічного нагляду та профілактики кору, вітряної віспи, хвороби Лайма, лептоспірозу, ботулізму, ВІЛ-інфекції, сказу, інфекцій сечовивідних шляхів, кишкових інфекцій. Окрему увагу було приділено впливу війни на епідемічну ситуацію з цих інфекцій як в Україні в цілому, так і в окремих регіонах.

Усі представлені доповіді були змістовними, науково обґрунтованими, викликали жваву дискусію та в ході загального обговорення отримали високі оцінки від слухачів.

Кафедра епідеміології бажає доповідачам натхнення та успіхів у подальшій науковій та професійній діяльності.