В УК відбувся майстер-клас

Події
24.11.2021

22 листопада ННМЦ «Університетська клініка» ХНМУ стала організатором майстер-класу для завідувачів реанімацій, анестезіологів-реаніматологів, неврологів, нейрохірургів, керівників медичних закладів, що беруть участь у пілотному проєкті з розвитку системи надання медичної допомоги шляхом трансплантації органів у м. Харків та Харківській області.

Питання констатації смерті головного мозку та практичні аспекти роботи трансплант-координатора висвітлила тренер СДУ «Український центр трансплант-координації», трансплант-координаторка Марія Кисіль-Загорянська. Модератором заходу виступила завідувачка кафедри медицини невідкладних станів, анестезіології та інтенсивної терапії ХНМУ професорка Юлія Волкова.

Головні завдання заходу:

– навчити лікарів Харківщини визначати та констатувати діагноз «смерть головного мозку», який дає право проводити пересадку органів;
– розказати про алгоритм дій, якого потрібно дотримуватися в разі смерті головного мозку пацієнта;
– відповісти на питання учасників стосовно того, хто з лікарів має право констатувати смерть мозку, в яких умовах це має відбуватися, за ким останнє рішення в постановці діагнозу, і хто відповідальний за спілкування з родиною померлого пацієнта та отримання згоди на подальшу донацію органів.

Лекція тренерки Марії Кисіль-Загорянської викликала жваве обговорення і дискусію. За браком часу було вирішено провести ще низку інформаційних заходів, які дозволять повністю розібратися в цій новій важливій темі.

Професорка Юлія Волкова зі свого боку запропонувала лікарям долучитися до тематичного курсу, розробленого фахівцями кафедри медицини невідкладних станів, анестезіології та інтенсивної терапії ХНМУ, щоб оволодіти практичними навичками з дотримання алгоритму дій під час констатації смерті головного мозку. Таке навчання дозволить швидко засвоїти потрібну інформацію, відпрацювати навички, що полегшить подальшу роботу з постановки діагнозу і пришвидшить процес підбору пари донор-реципієнт і тим самим врятує життя багатьом хворим.