Україна відзначає День Державності

Події
28.07.2022

День Хрещення Київської Русі – України – державна пам’ятна дата в Україні на честь Хрещення Русі, що відзначається щорічно 28 липня – у день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира. В 2022 році ця дата співпала ще й з Днем української державності, який минулого року заснував Президент Володимир Зеленський.

У цей день українське суспільство також вшановує пам’ять та засвідчує повагу до діяльності Тараса Шевченка, Миколи Костомарова, Володимира Антоновича, Михайла Драгоманова, Івана Франка, Лесі Українки, Михайла Грушевського, а також інших видатних представників національної еліти та борців за державність і незалежність України. Всі етапи історії державності України – це багато століть відчайдушної боротьби за свої землю, свободу і незалежність!

День Хрещення Київської Русі — України під час військової агресії з боку росії набуває ще більшого значення для українців. Сьогодні наша Держава в жорстокій війні відстоює свої кордони, історію, мову, культуру, свободу і незалежність, проявляє небачені мужність і рішучість.

З Днем Хрещення Київської Русі – України!
З Днем Української Державності!
Слава Україні!

Довідка.
Офіційним державним святом День Хрещення Київської Русі – 28 липня – став згідно з указом Президента України Віктора Ющенка у 2008 р.

Державне свято встановлене в Україні в рамках святкування 1020-річчя Хрещення Київської Русі згідно з Указом Президента України Віктора Ющенка від 25 липня 2008 р. № 668/2008 «Про День хрещення Київської Русі-України»: «Ураховуючи значення православних традицій в історії і розвитку українського суспільства, на підтримку ініціативи Національної ради з питань культури і духовності, Українського фонду культури, Української православної церкви, Української православної церкви Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви, громадськості постановляю установити в Україні День хрещення Київської Русі-України, який відзначати щорічно 28 липня, у день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира – хрестителя Київської Русі».

На жаль, невідомий точний день та навіть рік, коли відбулася ця подія. Однак більшість істориків вважає, що Київську Русь хрестили 988 року.

Православні українці цього дня вшановують пам’ять святого рівноапостольного князя Володимира Великого, який прийняв хрещення і увів християнство на Русі як основну релігію. Вважається, що з прийняттям християнства тодішня держава отримала потужний імпульс розвитку культури та освіти.