У місті з’явилася вул. професора Отамановського

Події
29.01.2024

Напередодні відзначення Дня пам’яті Героїв Крут Харківська міська рада VIII скликання затвердила Перелік об’єктів топонімії, які підлягають перейменуванню, та одноголосно прийняла рішення щодо появи в нашому місті вулиці професора Отамановського. Нею стала колишня Коломенська. Вулиця йде неподалік будинку, де проживав Валентин Дмитрович. Перейменування зроблено з подання Центру медичного краєзнавства ім. проф. В.Д. Отамановського ХНМУ, співробітники якого провели підготовчу роботу та подали документи міському голові.

Відзначимо, що це друга вулиця в Харкові, названа на честь професора ХМІ. Першою є вулиця Воробйова.

Центр медичного краєзнавства, який названий на честь видатного сина українського народу В. Отамановського, повернув його ім’я із забуття, багато років популяризував особистість вченого і боровся за увічнення його пам’яті в Харкові. Численні історичні розвідки науковців, зокрема й співробітників Центру, дозволили привернути увагу до постаті історика та краєзнавця Валентина Отамановського. Минулого року 130-та річниця від дня народження В.Д. Отамановського Постановою Верховної Ради України від 17.12.2021 №1982-ІХ відзначалася на державному рівні, що свідчить про всеукраїнське визнання постаті видатного історика.

З молодих років Валентин Дмитрович відстоював думку про українську незалежність та боровся за неї на усіх фронтах. Він є одним з фундаторів українського війська, депутатом Української Центральної Ради, учасником бою під Крутами, засновником кабінету виучування Поділля, відомим науковцем, письменником. Несправедливо засуджений по справі СВУ, після відбування покарання на чужині він повернувся до України та став викладати в Харківському медичному інституті. З 1958 по 1964 р. він очолював катедру латини, де підняв на вищий рівень науково-дослідну роботу.

Похований В.Д. Отамановський у Харкові на 2-му міському кладовищі. Центр медичного краєзнавства встановив пам’ятник на могилі вченого, опікується його похованням та щороку віддає шану професорові Отамановському. Також важливо не забувати про видатну особистість і у День Героїв Крут.