У ХНМУ розпочалися випускні іспити

Події
18.05.2023

18 травня на базі Харківського національного медичного університету розпочалося проведення Об’єктивного структурованого практичного (клінічного) іспиту (ОСКІ) згідно зі стандартами вищої освіти в галузі медицини. Платформа та формат іспиту повністю відповідають вимогам щодо проведення випускних екзаменів у рамках атестації майбутніх лікарів.

Враховуючи те, що іспити проходять у форматі онлайн, велика увага приділяється комунікативним навичкам здобувачів освіти, також перевіряється знання діагностики, лікування та спостереження пацієнта відповідно до національних протоколів. Важливим є той факт, що весь контент, залучений до іспиту, впродовж шести років було викладено під час практичних занять, в Репозитарій ХНМУ та на дистанційній платформі Moodle.

«Під час проведення занять на кафедрах кожен зі здобувачів освіти міг відтворити всі ці практичні маніпуляції, тому що неможливо отримати атестацію за будь-який предмет, якщо студент не відпрацював всі мануальні навички. Враховуючи все це, комунікативні навички, знання протоколу лікування та подальшого шляху пацієнта є саме тими критеріями, за якими майбутні лікарі здобудуть відповідну атестацію», – зауважила клінічна та наукова консультантка Симуляційного центру Юлія Волкова.

Треба зазначити, що проведення іспиту суворо регламентовано. Так, група студентів з 10 осіб заходять одночасно на іспит і проходять відповідно 10 станцій, перехід між якими становить одну хвилину, а перебування на кожній окремо – 10 хв. Потім здобувачі змінюють станції, які працюють за такими напрямками, як терапія, хірургія, педіатрія, акушерство та гінекологія, медицина надзвичайних станів. Під час екзамену відбувається візуалізація пацієнта, манекена або безпосередньо завдання, що пов’язано з умовним пацієнтом. Обробка результатів усіх етапів здійснюється за допомогою спеціально розробленої комп’ютерної програми.

Завдяки Центру дистанційного навчання ННІ ЯО та іншим технічним службам вишу було зроблено багато відповідних кроків щодо технічної підтримки проведення ОСКІ, адже цьогорічні іспити, на відміну від минулого року, проходять у змішаному форматі.