У ХНМУ пройшов цикл з підготовки протезистів-ортезистів

Через війну, розв’язану росією, кількість поранених, що потребують протезування, зростає щодня. Збільшується і потреба у фахівцях, які можуть його здійснити. Це сприяло активізації розвитку всієї сфери протезування. Зважаючи на це, МОЗ запроваджує професію «Протезист-ортезист» та систему підготовки цих спеціалістів.

Харківський національний медичний університет став одним із перших медичних вишів, де запроваджено підготовку фахівців протезистів-ортезистів в Україні. На кафедрі екстреної та невідкладної медичної допомоги, ортопедії та травматології ХНМУ наприкінці травня завершився перший в Україні цикл вторинної спеціалізації «Протезування-ортезування». Це важливий крок для забезпечення якісної реабілітації поранених та постраждалих внаслідок війни.

Тримісячне навчання пройшли 14 фахівців з різних регіонів України. Вони успішно склали двоетапну атестацію з міжнародним кваліфікаційним іспитом за участю іноземних фахівців, і здобули професійну кваліфікацію «протезист-ортезист». Випускники циклу спеціалізації тепер готові допомагати пацієнтам, які потребують протезування чи ортезування, дотримуючись найвищих міжнародних стандартів. Їхні нові знання та навички стануть міцним підґрунтям для подальшого розвитку системи реабілітації в Україні, допомагаючи поверненню постраждалих до повноцінного життя.

Довідка

Як повідомляють в МОЗ, впровадження ортезно-протезної лабораторії в лікувальному закладі та раннє тимчасове протезування, інтегроване в клінічний маршрут пацієнта в університетській лікарні, дозволить проводити реабілітаційні втручання в гострій і підгострій стадіях. Такий підхід позитивно впливає на всі аспекти реабілітації та дозволяє підготувати пацієнтів до постійного протезування найкращим чином. Така модель давно та успішно використовується в розвинених країнах.

Важливим елементом мультидисциплінарного підходу до реабілітації, що реалізує університетська лікарня, є Центр психічного здоров’я. Його ідеологія – поєднання фізичної та психологічної реабілітації. Створена в університетській лікарні модель може бути корисною для всієї країни для удосконалення пакетів надання меддопомоги програми медичних гарантій.