Студенти-медики ХНМУ – активні волонтери!

Невід’ємною частиною роботи Харківського національного медичного університету є волонтерство, яке має вже багаторічний досвід роботи. Зважаючи на всесвітню пандемію коронавірусної інфекції, яка не оминула і нашу країну, волонтерська діяльність стає як ніколи важливою та актуальною.

Волонтери медичного вишу активізували свою роботу щодо протистояння розповсюдженню COVID-19 та соціальної допомоги нужденним. Близько 100 студентів працюють на пунктах вакцинації, де допомагають людям отримати щеплення від цієї страшної недуги.

Також волонтери ХНМУ активно долучилися до студентської молоді Харківської області у проведенні акції задля посилення ефективності боротьби з розповсюдженням інфекції на Харківщині. Студенти ініціювали організацію кол-центру, головною метою якого є підтримка студентів у разі підозри або захворювання на гостру респіраторну вірусну інфекцію, допомога у визначенні тактики лікування та поради стосовно профілактики захворювання та виконання режиму самоізоляції.

Волонтерство в стінах ХНМУ насамперед спрямоване на підтримку нужденних верств населення, як-от похилі люди у хоспісах, сироти в дитячих будинках та покинуті тварини у притулках.

Незважаючи на складну епідеміологічну та психологічну ситуацію в країні, команда волонтерів «Era Caritas» здійснює патронаж над Куп’янською спеціальною школою, регулярно відвідує дитячий психоневрологічний диспансер, дитячий будинок № 3 та співпрацюють з організацією “Дон Калабрія Україна”, яка займається соціальною адаптацією дітей. Наше завдання – забезпечити дітей та похилих людей достатньою увагою завдяки розважальним та навчальним проєктам, лекціям та майстеркласам. Студенти підвищують активність цих людей, забезпечують їм гарний емоційний та фізичний стани.

Важливою складовою волонтерства є допомога покинутим тваринам. Наші активісти регулярно відвідують притулки, куди привозять корм та грають з чотирилапими друзями.

Одним з найважливіших проєктів є «Коробка Хоробрості». Спільно з Науковою бібліотекою ХНМУ волонтери збирають канцтовари, іграшки, речі першої потреби для дітей, що потребують особливої уваги та відправляють їх до Дитячого будинку №3, Харківської міської дитячої поліклініки № 16 та Харківської обласної дитячої клінічної лікарні.

Пам’ять про видатних діячів медичної та наукової сфери – важливий ступінь у розвитку обізнаності молодого покоління та цінування внеску науковців у розвиток медицини. Вираження поваги до покійних знаних постатей полягає у тому, щоб місця їх останнього упокою завжди були охайними, прибраними, адже їх безцінний розум врятував не одне життя, а їх наукові роботи ще багато років будуть навчати майбутніх фахівців. Тож щорічно восени та навесні волонтери ХНМУ прибирають могили відомих медиків, діячів науки, людей, які зробили значний внесок в розвиток вітчизняної медицини та наук.

Ще одним аспектом волонтерства є захист довкілля. Саме тому волонтери ХНМУ влаштували централізовані збори макулатури. Це допомагає зменшити використання ресурсів нашої планети а також, що дуже важливо, підвищує свідомість молоді щодо екологічних проблем. Адже майбутнє нашого світу – в руках молоді!

Волонтери нашого вишу регулярно розробляють програми протидії актуальним захворюванням та проводять широкомасштабні інформаційно-просвітницькі акції: до Всесвітнього дня боротьби з тютюнопалінням, Міжнародного дня сліпих, Всесвітнього дня боротьби з епілепсією, Всесвітнього дня боротьби з діабетом та багато інших. На цих лекціях як студенти, так і викладачі ХНМУ мають можливість освіжити свої знання щодо обраних тем, а також дізнатись багато нової важливої інформації.

Проте не тільки просвітницькою діяльністю відомі волонтери ХНМУ. Ще один напрямок нашої роботи – проведення розважальних заходів для студентів, на яких вони мають змогу відволіктися від навчання і цікаво та весело провести своє дозвілля.

Волонтерська діяльність студентів Харківського національного медичного університету є візитною карткою вишу упродовж багатьох років. Створюючи різні соціальні проєкти у формі безкорисливого служіння людям майбутні медики вчаться бути милосердними і співчутливими до своїх пацієнтів та намагаються підвищити свої професійні навички.