Студентський проєкт Ex&Ex виходить за межі університету

Події
08.07.2022

Сьогодні, коли в Україні йде війна, виконання завдань із захисту України – важливий етап життя наших громадян, а отже і їх психологічне забезпечення є загальною справою спеціалістів.

В умовах постійного стресу важко приймати будь-які, навіть. побутові рішення і за загальним попитом здобувачів вищої освіти в рамках проєкту Express Experience (Ex&Ex) була створена окрема віха лекцій з психології людини в умовах стресових та екстрених ситуацій.

У розвитку даного напрямку діяльності найважливішу роль відіграла кафедра психіатрії, наркології, медичної психології та соціальної роботи, що взяла на себе відповідальність за розробку лекційного матеріалу, який би відповідав критеріям проєкту: якісність, лаконічність, доступність – і всі вони були виконані з надлишком.

Лектором та основним розробником матеріалу стала доцентка цієї кафедри Катерина Зеленська, яка за короткий час завоювала прихильність та повагу серед слухачів.

Своєю риторикою вона звернула увагу на всі головні моменти матеріалу, проявивши викладацькі здібності, донесла слухачам інформацію про розуміння самих себе, своїх потреб та способи психологічної само- і взаємодопомоги.

Пані лекторка також проявила філантропію та професіоналізм, залишивши слухачам свої контактні дані задля надання необхідної допомоги всім, хто її потребує, в індивідуальному порядку.

Вірним контролером якості даного розділу проєкту виступила шановна завідувачка кафедри Ганна Кожина, під пильними та влучними коментарями якої проєкт набув прогресивних рис та індивідуальної орієнтованості.

Загалом було прочитано три лекції з наступних тем:

  • Допомога в подоланні наслідків стресу.
  • Невротичні розлади. Алгоритм медико-психологічного супроводу.
  • Депресивні розлади. Суїцидальна поведінка.

Під час розгляду кожної теми, акцент в матеріалі завжди надавався психологічним аспектам буття в сучасних реаліях, способам адаптації до таких умов та формування механізмів психологічного захисту у кожного слухача. Лекції проходили у форматі «питання-відповідь», у ході яких кожен міг почути розбір моменту,що його цікавить, також приділялася увага груповому обговоренню деякого матеріалу.

За великим запитом здобувачів вищої освіти інших університетів не тільки медичних, а й інших спеціальностей щодо організації даного розділу проєкту на міжуніверситетському рівні, Студентським самоврядуванням ХНМУ разом з кафедрою психіатрії, наркології, медичної психології та соціальної роботи вже планується та розробляється тематичний план з циклу лекцій «Медична психологія» від доцентки кафедри Катерини Зеленської.

Це великий внесок у скарбничку важливої справи, яку нині творять наші співвітчизники заради єдиної мети – здоров’я людей та мирного неба над Україною!