Співпраця харківських спортсменок з науковцями ХНМУ

Події
24.04.2023

Харківські важкоатлетки завоювали медалі на чемпіонаті Європи з важкої атлетики, що проходив з 15 по 23 квітня 2023 року у Вірменії.

Ірина Деха вчетверте та вперше в історії важкої атлетики незалежної України стала чотириразовою абсолютною чемпіонкою Європи. Вона також здобула ліцензію на майбутні літні Олімпійські ігри 2024. Каміла Конотоп також стала абсолютною чемпіонкою Європи і встановила два рекорди. Світлана Самуляк здобула три срібні медалі, Марія Гангур – дві медалі.

Усі спортсменки навчаються та тренуються у Комунальному закладі «Харківський фаховий коледж спортивного профілю» Харківської обласної ради. Багаторічний керівник цього спортивного коледжу Анатолій Попов був ініціатором співпраці з кафедрою ортопедичної стоматології № 2 ХМАПО, завідувач – Елгуджа Діасамідзе (нині кафедра ортопедичної та хірургічної стоматології ХНМУ), з метою наукового підходу до підготовки спортсменів.

19 листопада 2021 року був укладений договір про науково-практичне співробітництво та створена робоча група зі співробітників кафедри, тренерів коледжу та збірної України. Серед важкоатлетів була проведена низка медико-профілактичних заходів для вивчення розвитку зубо-щелепної системи серед спортивно обдарованих людей, порушення якої може призвести до деформації скелета та зниження результативності спортсменів. До цієї групи спортсменів-важкоатлетів увійшли: І. Деха, К. Конотоп та С. Самуляк.

На жаль, у період війни ця взаємодія тимчасово була призупинена, але найближчим часом обов’язково буде поновлена.

Щиро вітаємо спортсменів, тренерів та керівника коледжу з чудовим результатом, адже такі досягнення вкрай потрібні сьогодні Україні!