Серед крутянських героїв – професори ХНМУ

Події
29.01.2023

29 січня в Україні відзначають пам’ять героїв Крут – українських студентів, які намагались зупинити більшовицький наступ на Київ у 1918 році, потрапили в полон і були розстріляні більшовиками.

Бій під Крутами став боєм за майбутнє України. Згодом українські війська розпочали звільнення території України від більшовиків і у квітні 1918-го року практично вся територія України була звільнена з-під російської окупації.

У бою під Крутами брали участь і співробітники нашого університету – Валентин Отамановський та Юрій Вороний.

Валентин Отамановський – український історик, бібліограф, краєзнавець, громадський і політичний діяч. Засновник «Братства самостійників», депутат Української Центральної Ради, учасник бою під Крутами, засновник Вінницького Кабінету виучування Поділля. Був репресований, проходячи по справі СВУ. Завідував катедрою латини Харківського медичного інституту з 1958 по 1964 рік. Похований у Харкові на 2-му міському кладовищі.

Юрій Вороний – відомий український хірург, співробітник катедри факультетської хірургії ХМІ, який у 1933 році в Харкові провів першу трансплантацію трупної нирки. Операція українського трансплантолога стала першою в історії спробою пересадки будь-якого цілого органу людині. Деякий час працював у Херсоні, 1936-1941 рр. Юрій Вороний завідував кафедрою хірургії Харківського стоматологічного інституту. Похований на Байковому кладовищі в Києві.

Більше інформації можна дізнатися з таких ресурсів:

Матеріал надав професор ХНМУ Робак Ігор