Розпочався навчальний курс «Реабілітація пацієнтів з ампутаціями»

З 9 жовтня 2023 року спеціалісти міжнародної організації НandiCap Іnternational розпочали навчальний курс «Реабілітація пацієнтів з ампутаціями» для студентів – фізичних терапевтів ХНМУ.

НandiCap Іnternational-Humanity and Inclusion (HI) є незалежною неурядовою організацією, яка надає необхідні реабілітаційні послуги в ситуаціях бідності, відчуження, конфліктів та катастроф. Протягом останніх 38 років HI як основний лідер у сфері реабілітації та нарощуванні потенціалу реабілітаційного персоналу та партнерів був присутній у зонах конфліктів та катастроф по всьому світу. Їх досвід є цінним, а знання та навички, які вони передають студентам, є важливою складовою їх додаткової освіти.

З початком повномасштабного вторгнення в Україну у 2022 році, спостерігається значне зростання кількості пацієнтів з ампутаціями кінцівок, а отже є потреба у збільшенні кількості кваліфікованих спеціалістів-медиків, хірургів та спеціалістів з надання реабілітаційних послуг задля розвитку функціональної незалежності, психічного благополуччя та покращання загальної якості життя пацієнтів.

Люди з ампутаціями потребують реабілітації на кожній стадії циклу відновлення, починаючи з передопераційної стадії, під час всього перебування в лікарні, коли вони почнуть знову інтегруватися в суспільство, та протягом всього життя, коли їхні потреби та рівень спроможності будуть змінюватися та еволюціонувати. Це означає, що Україна повинна бути готовою забезпечити потреби цієї категорії населення у найближчі роки. Таким чином, навчання майбутніх спеціалістів з реабілітації навичкам та передача знань, які будуть їм необхідні, щоб ефективно працювати з цією категорією пацієнтів – це той спосіб, у який ми можемо співпрацювати задля забезпечення молодих спеціалістів знаннями, які допоможуть задовільнити потреби у реабілітаційних послугах цієї верстви населення.

Загально визнано, що мультидисциплінарний підхід, орієнтований на пацієнта – найефективніший спосіб підтримки людини з ампутацією для досягнення запланованих результатів після проходження нею реабілітації. Тому цей навчальний курс передбачає комплексний підхід до реабілітації. Враховуючи той факт, що курс розроблений для студентів-фізичних терапевтів, він буде проводитися співробітниками НІ з 3 дисциплін: Фізична терапія, Протезування та Психічне здоров’я. Метою застосування мультидисциплінарного підходу є усвідомлення студентами-фізичними терапевтами ролі інших фахівців задля спрощення процедури перенаправлення між фахівцями, а також розвитку навичок щодо специфічних складових цих дисциплін, що може підсилити практику у якості фізичних терапевтів.

Даний навчальний курс складається з 10 сесій по 2–4 години кожна. Сесії проводяться в інтерактивному форматі, з використанням різних модальностей, таких як лекції, обговорення, практичні вправи, відеопрезентації, детальний розгляд різних випадків та конкретних справ пацієнтів. Заняття проводяться офлайн та онлайн. Навчальний онлайн-курс буде завантажений на існуючу онлайн-платформу університету та складатиметься з попередньо записаних лекцій, онлайн-ресурсів, вікторин та дискусій у групах наживо.