Робота клінічних кафедр ХНМУ в період військового стану

Від початку бойових дій в нашій державі, а саме з 24 лютого, багато викладачів кафедр Харківського національного медичного університету перейшли у посилений режим роботи в лікувальних закладах.

Від самого початку на першій ланці надання медичної допомоги опинилися Військово-медичний клінічний центр Північного регіону, Харківська обласна лікарня, Інститут загальної та невідкладної хірургії ім. В.Т. Зайцева

У цих закладах розташовані кафедри медичного університету, а саме кафедра хірургії, екстреної та невідкладної медичної допомоги, ортопедії та травматології, медицини невідкладних станів, анестезіології та інтенсивної терапії.

Викладачі кафедри медицини невідкладних станів, анестезіології та інтенсивної терапії цілодобово чергують у відділеннях анестезіології та реанімації, політравми, надаючи високопрофесійну допомогу усім постраждалим.

Викладачами кафедри екстреної та невідкладної медичної допомоги, ортопедії та травматології надається допомога пораненим, виконується хірургічна обробка ран, лікування вогнепальних поранень, встановлюються різні види апаратів зовнішньої фіксації кісток на стрижневій основі.

Кафедри хірургії проводять операції з видалення куль, уламків вибухових снарядів із печінки, кишечнику, легень та ін., а також лікують опікові рани.

Так, завідувачем кафедри хірургії № 4 професором Віталієм Макаровим була проведена складна унікальна операція з циркулярної резекції трахеї з резекцією трьох напівкілець і анастомозом трахеї кінець в кінець та ушиванням пошкодженої ділянки стравоходу. На 18-у добу після операції спостерігається позитивна динаміка одужання пацієнта. В умовах військового часу така операція була проведена вперше.

Також не залишились осторонь і викладачі терапевтичного профілю, які цілодобово надають консультації та психологічну підтримку у телефонному та онлайн режимах усім постраждалим.

Незважаючи на те, що де-які викладачі були вимушені залишити свої домівки та евакуюватися у інші міста та області України, вони швидко адаптувалися та прийшли на допомогу лікарям місцевих лікарень.