Проєкти студентського самоврядування в дії

22 вересня стало доволі насиченим днем по заходах для студентів ХНМУ. На платформі Google Meet за підтримки сектору оцінювання якості освіти Студентського самоврядування ХНМУ відбулося два корисних заходи.

У рамках проєкту «Українці закордоном» відбулася онлайн-зустріч з Яриною Лінинською, яка навчалася в ЛНМУ ім. Данила Галицького і пройшла інтернатуру в Україні, а спеціалізацію «Загальна практика» – в Англії.

Під час зустрічі спікерка розповіла, чому обрала саме Британію для старту своєї лікарської кар’єри, а також про особливості підтвердження українського диплому для отримання ліцензії на роботу.

Ярина також поділилася лайфхаками, як краще розпланували свою підготовку до складання усіх відповідних тестів (IELTS ACADEMIC + OET, PLAB 1 та PLAB 2). Розповіла, які правила у англійців та що нам би вартувало перейняти у медицині та житті. Після презентації спікерка відповіла на запитання учасників та поділилася тим, що мріє повернутись в Україну, коли буде мати достатньо досвіду, щоб реформувати медицину.

Проєкт створено, щоб розвіяти міфи про навчання та роботу за кордоном, порівняти медичну сферу України з іншими країнами, де спікери – українські студенти та інтерни, які наразі перебувають за кордоном.

Час обирати

У рамках проєкту «Time to choose» відбулася онлайн-зустріч з лікарем-анестезіологом Микитою Сергейчиком, який працює в пологовому будинку «Лелека», м. Київ.

Микита Сергійович розповів про особливості та специфіку роботи анестезіолога в пологовому будинку та відповів на запитання наших студентів.

На початку зустрічі було чітко та змістовно розглянуто загальне розуміння цієї спеціалізації, а також чим займається лікар-анестезіолог під час операції. Так як на лекції були присутні й студенти І курсу, учасники розібрали тему «Види знеболення пологів» та які препарати використовуються до кожного з них. Крім того, розібрали «Золотий стандарт знеболення пологів», а саме епідуральну анестезію, яка найчастіше використовується лікарями, та обговорили механізми його проведення.

Студенти отримали поради від лікаря, а саме: як не боятися брати відповідальність на себе, намагатися працювати медсестрою чи фельдшером, та як раніше обрати спеціалізацію своєї мрії.

Наприкінці студенти поставили ряд запитань: з якими проблемами спікер зіткнувся при виборі даного профілю, з якого курсу краще піти працювати та як побороти вигорання. Загалом у заході взяли участь 41 студент.

Цей проєкт створено, щоб допомогти студентам-медикам визначитися з майбутньою спеціалізацією. Спікери – практикуючі лікарі – готові поділитися специфікою своєї роботи та відповісти на будь-які запитання.

Студентське самоврядування ХНМУ дякує всім учасникам за активність та сподівається, що ці заходи, що проводяться для студентів, дійсно корисні та цікаві.