Представниці ХНМУ взяли участь у проєкті SimS

З 2 по 4 травня керівниця симуляційного центру Марина Долженко та виконувачка обов’язків начальника відділу міжнародних зв’язків Марина Білоножко взяли участь у робочій зустрічі партнерів консорціуму в Університеті Аристотеля в Салоніках (Греція).

Захід відбувся в рамках виконання міжнародного проєкту SimS “Simulation medicine and Scenario-based learning for emergency care” (Симуляційна медицина та сценарій-орієнтоване навчання з невідкладної допомоги) Еразмус+ за участю представників Буковинського державного медичного університету, Одеського національного медичного університету, Національної академії внутрішніх справ, Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, Національного агентства забезпечення якості вищої освіти та європейських експертів із великим досвідом симуляційного, сценарій-орієнтованого й цифрового навчання з Університету Сантьяго де Компостела (Іспанія), Іспанського товариства лікарів первинної допомоги SEMERGEN (Іспанія), Литовського університету наук здоров’я (Литовська республіка).

Робоча зустріч почалася з вітального слова директора лабораторії медичної фізики та цифрових інновацій Університету Аристотеля Панайотіса Бамідіса, координатора проєкту Ігора Геруша, а також керівниці Національного офісу Еразмус+ Україна Світлани Шитікової.

Під час першого дня робочої зустрічі партнери з Університету Сантьяго де Компостела проводили тренінги щодо написання сценаріїв з надання невідкладної допомоги, поділилися досвідом непередбачуваних дій студентів під час відпрацювання сценаріїв та досвідом кращих практик з розробки сценаріїв.

Під час другого дня робочої зустрічі партнери консорціуму презентували свої університети. Українські партнери розповіли про виклики та можливості симуляційного навчання під час війни, а європейські університети презентували роботу симуляційних центрів та рішуче виразили підтримку українським університетам у розробці та імплементації сценарій-орієнтованого навчання. Для партнерів було проведено екскурсію Лабораторією клінічних навичок та іншими частинами навчальних симуляційних кампусів. Також показали вітальню, в якій досліджують поведінку людини – там є розумне люстерко, що скаже, скільки вам років, який у вас настрій, робота та провідна рука.

Під час третього дня робочої зустрічі було проведено тренінги зі сценарного навчання і створення сценаріїв на навчальній цифровій платформі для віртуальних сценаріїв OpenLabyrinth. Колеги з Університету Аристотеля надали теоретичну та практичну підготовку для користування платформою OpenLabyrinth, розповіли про свій досвід запису відео для студентів-медиків за сценарій-орієнтованим навчанням.

Участь у даному проєкті є дуже важливою та ґрунтується на необхідності вдосконалити навчання з надання першої домедичної та невідкладної медичної допомоги шляхом одночасного впровадження інноваційних технологій сценарій-орієнтованого навчання, симуляційної медицини та компетентної психологічної підтримки лікарів, осіб із категорії «перший на місці події».

Під час робочої зустрічі було визначено завдання для організації подальшої реалізації проєкту відповідно до робочого плану, затверджено план менеджменту проєкту, склад керівного комітету, комітету з розробки навчальних програм та комітету забезпечення якості виконання проєкту.

Щиро дякуємо грецьким колегам з Університету Аристотеля у Салоніках за організацію заходу, підтримку і неймовірну гостинність та усім партнерам проєкту за плідну роботу упродовж зустрічі. Працюємо над покращанням медичної освіти разом!