Практичне навчання з хірургії у клініці Заксенхаузен

Події
26.10.2021

Харківський національний медичний університет протягом багатьох років є партнером німецької клініки Заксенхаузен у місті Франкфурт-на-Майні. Щороку студенти ХНМУ мають можливість пройти стажування з хірургії у клініці Заксенхаузен. Цей рік не є виключенням – з 17 по 24 жовтня успішно пройшли практичне навчання студенти ІІ медичного факультету Аліна Валентьєва та Олександр Прасол, а також студентка VІІ факультету з підготовки іноземних студентів Соха Раад (Soha Raad). Здобувачі освіти поділилися своїми враженнями:

«Мене звуть Олександр Прасол. Цієї осені я мав змогу проходити тижневу практику з хірургії у клініці Заксенхаузен, м. Франкфурт, Німеччина. Я дуже вдячний ХНМУ за таку можливість. Ця практика відкрила для мене цікавий світ баріатричної хірургії, на якій спеціалізується клініка Заксенхаузен та головний лікар, завідувач хірургічного відділення клініки професор Пламен Стайков.

Від першого дня під час екскурсії клінікою, яку проводила головчиня відділення зі співпраці з іноземними практикантами та пацієнтами пані Лідія, я був вражений організованістю та якістю медичної допомоги, яку надає клініка. Чудове оснащення, привітливий та кваліфікований середній медичний персонал, лікарі завжди відповідали на усі питання, були раді допомогти.

Під час самої практики ми дивилися як на баріатричні операції, які особисто мені були найбільш цікаві, так і на операції з приводу пахових кил, кил стравохідного отвору діафрагми. Також ми мали змогу спостерігати за пацієнтами у післяопераційний період у відділені інтенсивної та проміжної терапії. Більше того, ми мали змогу не тільки дивитися, а й брати безпосередню участь у операціях разом із професором Стайковим.

Хочу подякувати керівництву, міжнародному відділу ХНМУ та усьому персоналу клініки Заксенхаузен за цей безцінний досвід. Я дуже хочу щоб якомога більше студентів, випускників нашого університету, керівників лікарняних установ мали змогу взяти участь у схожій програмі та побачити, на що українська медицина має рівнятися. Сподіваюся, що в майбутньому лікарі клініки Заксенхаузен будуть приїжджати до України не тільки для того, щоб ділитися досвідом, а й щоб його переймати».