Потрібні фахівці для допомоги на деокупованих територіях!

Події
23.06.2023

На деокупованих та прифронтових територіях дії терористичних військ спричинили погіршення гуманітарної ситуації, тому одним із напрямів реагування є забезпечення якісного та своєчасного надання медичної допомоги для місцевого населення. Це можливо шляхом посилення закладів охорони здоров’я у цих регіонах медичними фахівцями та необхідними ресурсами.

На законодавчому рівні визначений порядок залучення медичних фахівців, зокрема, їх відрядження для посилення закладів щодо виконання наказу Міністерства охорони здоров’я України від 05.09.2022 № 1597 «Про затвердження Порядку направлення у відрядження медичних працівників, у тому числі науково-педагогічних працівників закладів вищої (післядипломної) освіти, фахівців з реабілітації для надання медичної допомоги та/або реабілітаційної допомоги».

Важливі положення наказу:

1. Працівник може бути відряджений для посилення закладу терміном до 30 днів.
2. Передбачено його повторне відрядження, але не раніше ніж 30 днів після попереднього.
3. Організацію залучення працівників покладено на державний заклад «Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» (відповідальна особа – Казачков Євген +380672978807).
4. Працівник може самостійно виявити бажання бути залученим до надання допомоги в закладах, що потребують підсилення.
5. До посилення закладів охорони здоров’я можуть бути залучені також науково-педагогічні працівники закладів вищої (післядипломної) освіти.
6. Також за бажанням до надання медичної допомоги у закладах охорони здоров’я можуть залучатися категорії осіб, визначені у Порядку залучення до надання медичної допомоги фармацевтичних працівників, здобувачів вищої освіти 4–6 років навчання за спеціальностями галузі знань 22 «Охорона здоров’я», молодших спеціалістів з медичною освітою, лікарів-інтернів та лікарів-спеціалістів без вимог щодо атестації на присвоєння чи підтвердження кваліфікаційної категорії на період встановлення карантину, запровадження надзвичайної ситуації, надзвичайного або воєнного стану, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 21.04.2023 № 375.

Наразі існує потреба в посиленні закладів охорони здоров’я у Херсонській, Миколаївській та Запорізькій областях. Особливо критична потреба є в наступних фахівцях:

лікар-анестезіолог, лікар-терапевт, лікар-травматолог дитячий, лікар-офтальмолог, лікар-невропатолог, лікар-фтизіатр, лікар-хірург щелепно-лицевий, лікар-нейрохірург, лікар-гематолог, лікар-рентгенолог, лікар-онколог, лікар гінеколог-онколог, лікар з променевої терапії, лікар невідкладної (екстреної) медичної допомоги.

Завдяки підтримці офісу ВООЗ в Україні фахівцям, які братимуть участь у посиленні закладів охорони здоров’я на деокупованих та прифронтових територіях, буде змога компенсувати додаткові витрати, пов’язані з перебуванням у місці відрядження.

Для реєстрації бажаючі співробітники, інтерни або здобувачі вищої освіти 4–6 років ХНМУ мають написати на адресу: yk.rezunenko@knmu.edu.ua