Підтримка України та Харкова від міжнародних партнерів

«Моє місто знищено»: сектор гуртується за Україну, але потрібна більша підтримка

Оскільки міжнародний сектор освіти надає підтримку Україні, ключові зацікавлені сторони також шукають, як найкраще підтримати студентів, які постраждали від війни. Але оскільки колеги в Україні беруться за зброю, щоб дати відсіч російським силам, їм потрібна більша підтримка.

Генеральний директор NAFSA Естер Бріммер у США назвала вторгнення Путіна в Україну «ганебним актом агресії» , в той час EAIE в Європі «солідарні з Україною», а CBIE в Канаді нагадали, що її понад 140 членів «однозначно підтримують українське право жити в мирі та вільно обирати своє майбутнє у власній незалежній і неподільній країні».

У спільній заяві Глобальний студентський форум, Європейський студентський союз та Українська асоціація студентів висловили «солідарність з українським народом та всіма освітянами та учнями в країні, а також на сусідніх територіях, які потерпають від чергової російської війни”.

Університети Великобританії назвали рішення російського уряду про вторгнення в Україну «жахливим».

Однак голова Cormack Consultancy Group Чарльз Кормак заявив, що вчені з університетів-партнерів по всій Україні приєдналися до сил оборони і зараз воюють, щоб дати відсіч російським військам.

«Українські університети дуже хочуть отримувати листи підтримки від університетів Великобританії, вони розміщують їх на своєму веб-сайті та в соціальних мережах, щоб показати співробітникам та студентам, що зовнішній світ підтримує їх», – розповів він.

Однією з установ у Великобританії, яка заявила, що перегляне всі свої зв’язки з російськими державними установами з метою розірвання контрактів, де це можливо, є Університет Уорвіка.

«Університети за своєю природою є міжнародними, і це має наслідки: коли все, що важливо, піддається ризику, ми повинні говорити», – сказав віце-канцлер і президент Стюарт Крофт. «Сьогодні це означає, що ми повинні бути з Україною».

Університет співпрацює зі своїми партнерами та союзниками по всій Європі через Гільдію європейських дослідницьких університетів, підписуючи спільні заяви, що засуджують дії Росії та закликають політичних лідерів надати університетів можливість підтримувати вторгнення. Українські студенти та співробітники на наших кампусах.

«Щоб бути ясним: я б попросив усіх у нашій громаді підтримати Україну в ці жахливі часи», – сказав він. «І з тими росіянами, включаючи наших власних студентів, які не відповідають за цю війну, багато з яких мужньо виступають проти неї – тисячі з яких були заарештовані російською державою за злочин мирного протесту».

Заява Гільдії закликає «політичних лідерів підтримати нас у діяльностях всіх можливих, щоб поширити це право на українських викладачів та співробітників».

Європейський університетський альянс EUTOPIA, членом якого є Уорвік разом з іншими, такими як Університет Бейбес-Боляї в Румунії, Університет Вріє в Брюсселі в Бельгії, Венеціанський університет Італії, Німецький Технічний університет Дрездена та інші, сказав, що «якщо добро і людяність будуть переважати всередині та між націями потрібно більше зусиль від кожного з нас». EUTOPIA займається підтримкою українських студентів та співробітників у міру своїх можливостей. EUTOPIA також висловлює свою підтримку академічним спільнотам Росії, які виступають проти цього насильства», – додала група.

Очікується, що Університет Масарика в Чеській Республіці прийме близько 500 студентів-біженців, а литовські установи координують план щодо зарахування більшої кількості студентів-переміщених осіб, сказав він.

Після закликів поширити тимчасовий захищений статус для українських студентів у США, NAFSA також приєдналася до Американської ради з питань освіти, щоб закликати департаменти Держдепартаменту та внутрішньої безпеки «надати якомога більше гнучкості та підтримки українським студентам та науковцям, які зараз перебувають у США, а також для студентів та науковців, які хочуть виїхати з України під час нинішньої кризи».

IIE почав приймати кандидатури від членів IIE Network для іноземних студентів, які постраждали від кризи в Україні.

Інші провайдери, такі як International Diagnostic and Admissions Test , роблять тест безкоштовним для будь-якої школи, яка приймає переселених українських учнів.

Повністю комплексне оцінювання, яке зазвичай коштує 220-250 доларів США за учня, може бути використане для підтримки цих нових учнів під час переходу до нової школи, сказала генеральний директор Хайді Рід.

Начальник відділу міжнародних зв’язків Харківського національного медичного університету Анжела Стащак у розмові з The PIE із Самбора на Заході України сказала, що громадяни «просто хочуть бути українською нацією, і це все».

«Я отримала фотографії моєї власної вулиці, і вона зруйнована, і центр міста зруйнований, і, знаєте, багато людей втрачають свої будинки… моє місто зруйновано».

Раніше 1 березня Міністерство закордонних справ Індії підтвердило смерть індійського студента в Харкові. «Це навіть не його війна», — сказала Анжела Стащак. «Він застряг тут, а потім його вбили російські солдати».

Вона також розповіла про ситуацію з жінками з допологового центру міста, які народжують у бомбосховищах, і як ті, хто там залишився, страждають без води та їжі.

КНМУ навчає 10 000 студентів, 5 000 з яких є іноземними, продовжила вона. Хоча деякі були евакуйовані до загострення ситуації, не всі залишилися.

«Знаєте, це лише слова, але це багато значить для нас. Ми дуже пишаємося нашими студентами. Власне, вони в притулках, на станціях метро, надають допомогу і підтримку жителям нашого міста. Вони з ними, тому ми просто кажемо, що вони тут, у Харкові, справді герої, навіть якщо їм дуже страшно», – сказала вона.

Анжела Стащак розповіла, що ХНМУ має близько 15-20 листів підтримки.

«Я знаю про підтримку моїх колег з Німеччини, Австрії, Польщі, Австралії та США», – сказала вона. «Я не впевнений у державній підтримці Великобританії щодо України, але мої дорогі колеги з Cormack Consultancy Group, з Університету Edge Hill, з Університету Центрального Ланкаширу, з Університету Glyndwr та багато інших дуже підтримували та робили пожертвування на армію, розсилали листи підтримки», – додала вона.

«Це лише слова, ви знаєте, але це дуже багато означає для нас», — сказала вона The PIE. «Це означає, що у нас є підтримка наших партнерів, що вони розуміють, що відбувається. Ви знаєте?”

 

 

“My city is destroyed”: sector rallies behind Ukraine but more support needed