Особлива місія гуманізму та професіоналізму

Ми продовжуємо говорити про особливу місію наших університетів під час війни…
Українські медичні університети, незаперечно, особливо проявили себе в силу своєї специфіки.
Сьогодні йтиметься про Харківський національний медичний університет

Від перших днів війни ЗВО прагнув зберегти освітній процес, запропонувавши режим асинхронного навчання засобами інформаційно-освітньої платформи «Дистанційне навчання ХНМУ».
Окрім того, була запроваджена психологічна служба надання підтримки та кризову інтервенції в режимі онлайн (telegram, google-meet), пізніше – організовано колл-центр психологічної допомоги за участі україномовних та англомовних фахівців-психологів та психотерапевтів для студентів-іноземців, яких чимало в університеті.

Жорстокі обстріли і бомбардування в Харкові спричинилися до значної кількості постраждалих, окрім того, хронічні і гострі хвороби також вимагали швидкого реагування.
Лікарі Харківського національного медичного університету розпочали інтенсивно працювати в режимі онлайн-консультацій для усіх, хто цього потребує.

Перебуваючи у бомбосховищі на станції метро Перемога, іноземні студенти-медики надавали допомогу мешканцям міста, допомагали ліками, порадами, підтримували добрим словом та надають першу допомогу. Університет знайшов можливість подякувати студентів, привітавши їх з такою відповідальною першою медичною практикою.

І зараз співробітники клінічних кафедр постійно виконують свій професійний обов’язок, до них долучаються інтерни та аспіранти. До багатьох приєдналися рідні, які допомагають готувати їжу та доглядати хворих.

Фахівці хірургічного спрямування ЗВО працюють по декілька діб поспіль, рятуючи життя в операційних напівзруйнованих клінік. Акушери-гінекологи приймають пологи у підвалах пологових будинків, а педіатри надають необхідну допомогу дітям міста. Онкохворі продовжують отримувати медичну допомогу як терапевтичну, так і хірургічну, незважаючи на постріли ворога та майже знищену будівлю онкоцентру.

Лікарі ХНМУ координують отримання гуманітарної допомоги для поранених і травмованих, у тому числі від випускників, які зараз мешкають за кордоном, та від міжнародних партнерів. Студенти старших курсів допомагають рятувати постраждалих, розвозити гуманітарну допомогу та доглядати за тяжкохворими в лікарнях міста, усі здобувачі освіти залучені до бригад швидкої допомоги, хірургічних відділень, військового шпиталю, як волонтери роздають медикаменти нужденним, дітям та людям похилого віку.

Тримайтеся, шановні колеги!
Слава Україні!

Публікація від Національного агенства із забезпечення якості вищої освіти