На шляху до біомедицини

Події
05.10.2021

З 27 вересня по 2 жовтня в Харкові проходила Німецько-Українська осіння школа–2021 «Уроки біомедицини, отримані з нанотехнологій та штучного інтелекту». Захід був організований Технічним університетом прикладних наук Вільдау (ФРН) у співробітництві з Харківським національним університетом радіоелектроніки за підтримки Німецької служби академічних обмінів (DAAD). Очолював школу професор Маркус Фроме з університету Вільдау.

Школа була присвячена актуальним проблемам нанотехнологій і штучного інтелекту як міждисциплінарної основи розвитку наномедицини та мала на меті залучити німецьких і українських учених для спільної роботи та обміну досвідом під гаслом «Наука сьогодні – це медицина на завтра». Переважну більшість занять було проведено німецькими викладачами. Під час лекцій і практикумів було розглянуто широке коло питань збереження лікарської таємниці у системній медицині та дотримання принципів FAIR у біомедичних дослідженнях, застосування штучного інтелекту, машинного та глибокого навчання, розробки, випробування та безпеки сучасних наноматеріалів і наночасточок медичного призначення тощо. Учасникам також було запропоновано курси м’яких навичок (soft skills) для побудови успішної кар’єри.

Для участі у школі на конкурсній основі було добрано 25 аспірантів та дослідників з провідних наукових установ та закладів вищої освіти України. Медичний виш представляли старший викладач кафедри медичної біології Юрій Садовниченко та асистент кафедри отоларингології Вікторія Алєксєєва.