Міжнародний день молоді в ХНМУ

Події
12.08.2022

12 серпня в Україні відзначають Міжнародний день молоді. Головна мета цієї події – привернути увагу суспільства до прагнень та інтересів української молоді.

Спільноту здобувачів освіти в Харківському національному медичному університеті спрямовує студентське самоврядування. У виші створено всі належні умови для самореалізації студентства, у тому числі й у векторі самоврядності. Керівництво університету завжди підтримує та допомагає студентству в захисті їх прав і реалізації усіх студентських та громадських ініціатив.

Одним із основних напрямів діяльності студентського самоврядування в ХНМУ залишається волонтерський рух.

Волонтерська діяльність стала як ніколи важливою та актуальною, враховуючи особливості останнього часу, пов’язаного з всесвітньою пандемію коронавірусної інфекції та військовим станом.

Історія виникнення та діяльності волонтерського руху в медичному виші має давні витоки і стабільно працює уже протягом багатьох років. Цей досвід використовують здобувачі освіти і під час війни.

Студенти університету долучилися до роботи в Центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, Інституті загальної та невідкладної хірургії ім. В.Т. Зайцева, у Військово-медичному клінічному центрі Північного регіону, Харківській клінічній лікарні на залізничному транспорті № 1, Обласній клінічній лікарні, Швидкій медичній допомозі тощо. Активісти університету активно приєдналися до місії «Лікарі без кордонів» у Харкові. Їх діяльність була спрямована на отримання необхідної інформації про забезпечення лікарень та мобільних клінік на станціях метро необхідними медикаментами та обладнанням. Волонтери університету активно підтримали проект, направлений на забезпечення медикаментами інсулінозалежних пацієнтів Харківщини.

Активна громадянська позиція нашої студентської спільноти спонукала налагодженню комунікації з волонтерськими організаціями різного масштабу, таких як: Street Culture, «Медицина без кордонів», Харківська ГО «Волонтери Mova Life», «Help Group», «Харків-СОС» та інші. Завдяки добре організованій роботі групи волонтерів змогли охопити своєю діяльністю досить великий спектр надання допомоги населенню Харкова та області. Це евакуація людей на вокзал до поїздів, закупка та доставка їжі, допомога продуктами, доставка одягу та ліків у місцеві лікарні та польові військові шпиталі цивільним громадянам, що залишилися без житла. Наші студенти взяли активну участь у зборі коштів для медичної допомоги Харківській Теробороні.

Діяльність волонтерів ХНМУ неодноразово була відзначена за активну громадянську позицію, допомогу Збройним силам, Національній гвардії, військовим формуванням, добровольчим батальйонам та мирному населенню України, починаючи з 2015 року.

Довідка
В Україні День молоді був встановлений Указом Президента України № 323/94 від 22 червня 1994 року, Указом Президента від 27 червня 2008 року № 599 «Про День молодіжних та дитячих громадських організацій» та Указом № 600/2011 “Про внесення зміни до Указу Президента України від 27 червня 2008 року № 599” і відзначається щорічно в останню неділю червня, також відомий під назвою «День молоді». До 2022 року в Україні День молоді щорічно припадав на останню неділю червня. Однак молодіжні організації та рухи подали ініціативу про перенесення святкування на іншу дату, коли проводять Міжнародний день молоді в усьому світі. Так молоді люди хотіли показати своє бажання інтегруватися до європейської спільноти. Ініціативу підтримав президент України Володимир Зеленський, який підписав відповідний указ. Документ почав діяти з 1 січня 2022 року.