Співробітництво ХНМУ з європейськими університетами

Події
20.04.2022

Від початку війни Харківський національний медичний університет (ХНМУ) тісно співпрацює з науковцями Theodor-Billroth-Academy® (TBA®) та її Міжнародним консорціумом передових досліджень (INCORE), які на знак солідарності з Україною активно підтримують і реалізовують декілька проєктів.

Їх суть ми розкриємо в цій статті.

По-перше, учені з 23 країн, TBA® та її INCORE надіслали потужний заклик проти війни в Україні разом із активною підтримкою:

URL 
YouTube

По-друге, у рамках цієї ініціативи за активної підтримки клініки ім. Карла Тіма в Котбусі (CTK) здійснено поступове розширення у фінансовому та матеріально-технічному відношенні. Так, CTK створив рахунок для пожертв, а завдяки щедрості німецького населення було організовано багато медичних транспортів до України.

Через значне погіршення безпекової ситуації, особливо після подій в Бучі, ці матеріально-технічні засоби були змінені. Перевезення здійснювали безоплатно німецькі ветерани Bund Deutscher Einsatz Veteranen e.V. та Recondo Vets MMC Germany, Військовий мотоциклетний клуб – організатор та засновник щорічної «Memorial Run Berlin – поїздка на вшанування пам’яті на мотоциклах загиблих товаришів». Саме ветерани цієї організації тісно співпрацюють з українськими територіальними військами задля того, щоб транспорт прибув до зазначеного пункту. Ми хотіли б висловити нашу вдячність Бернхарду Дрешеру, Bund Deutscher Einsatz Veteranen e.V., а також Ральфу Бартшу, Memorial Run Berlin і кожній окремій людині, які ризикують власним життям задля підтримки українських громадян, адже їх транспортні засоби прибувають один за одним до українських лікарень.

Крім того, ми тісно співпрацюємо із Сільвією Кляйн, Клаудією Шкоднік, Конні Еквітранс, Джесікою Шрот, Карен Сандер, Ральфом Кінцл та Мадлен Кох із Fortuna Hilft e.V. і Філіпом Буркхардт з Procon SSD UG, а також з українськими лікарями з СТК у Котбусі – це д-р Олександр Резніков, Анастасія та Дмитро Зінченки, Олександр Середкін та Антон Кушнір, які активно підтримують різні благодійні проєкти.

Ще один проєкт полягає в тому, щоб допомогти українським студентам-біженцям безпечно прибути до Німеччини. Деякі з них уже інтегровані в нову програму CTK, ініційовану TBA® та INCORE, щоб запропонувати перспективу з безкоштовним проживанням разом із курсом німецької мови та медичним стажуванням, що фінансується CTK. Так, в межах цього проєкту студенти Харківського національного медичного університету Анна Соколовська (І курс), Анастасія Яресько (ІІІ курс) та Максим Лазорко (І курс), а також Наталія Ярошенко з НМУ ім. О.О. Богомольця нарешті прибули до Котбуса до свого нового дому, і цього тижня у них стартує практичний курс.

Четвертий проєкт від TBA® та INCORE знову був підтриманий СТК, оскільки український лікар-біженець д-р Поліна Поленська зі своїм 8-річним сином була включена до Програми інтеграції CTK-Physician-Internet. Сюди входить безкоштовне проживання, активний мовний курс для успішного виконання цієї програми, включаючи тест на визнання медичної практики.

Академія Теодора Більрота та її INCORE постійно заохочують (і вимагають) від європейських та німецьких університетів показувати приклад і відкривати двері для українських студентів-медиків-біженців під час війни, щоб вони мали перспективу та можливість продовжити навчання.

Ця ініціатива спонукала Технічний університету Дрездена в кампусі Хемніц частково відчинити свої двері, як і було запропоновано.

Після інтенсивних дискусій між TBA® та INCORE разом із Європейським кампусом Rottal-Inn (ECRI), Деггендорфським технологічним інститутом (DIT) ECRI від DIT спонтанно запропонувала студентам-біженцям з України іншу перспективу: статус зрілості (на період війни ), щоб не втрачати час на вивчення «Глобального курсу охорони здоров’я» (онлайн-курс англійської мови) зі ступенем магістра, що включає сертифікацію ECTS. Тут студент отримає сертифікат ECTS, який буде визнано в Україні після повернення.

Підсумовуючи, можна зазначити, що ХНМУ та Theodor-Billroth-Academy® (TBA®) та її INCORE тісно співпрацюють від початку війни. Багато проєктів в рамках Ініціативи #4openScienceStandsForUkraine вже успішно реалізовані. Таким чином, запропоновані нашими колегами наукові, гуманітарні та миротворчі ініціативи надають Україні вкрай необхідну допомогу. Для цього потрібні пожертвування, оскільки вони, як це і передбачено, надходять саме до українських лікарень, лікарів та студентів.

Рахунок фінансування Carl-Thiem-Klinikum – Пожертвування вітаються
Ключове слово – цільове призначення: рахунок пожертв в Україні
IBAN: DE 45 1805 0000 0190 0994 45

Глибока вдячність та подяка професору Björn Brücher за надані можливості та співпрацю:
LinkedIn
European Academy of Sciences and Arts (EASA)
ResearchGate
Twitter @BjoernBruecher