Міжнародна співпраця ХНМУ у сфері сучасних тривимірних технологій

ННІ ЯО
14.02.2023

За ініціативою компанії 3D Artec (Люксембург) було розпочато співпрацю з Panacea Cooperative Research та ХНМУ. З приводу чого 7 лютого 2023 року відбулася онлайн-зустріч учасників щодо обговорення та реалізації проєкту Skeleton ID.

Представники компанії Panacea Cooperative Research представили власне унікальне програмне забезпечення – Skeleton ID. За допомогою штучного інтелекту Skeleton ID можливо швидко, точно та об’єктивно ідентифікувати людину. Програмне забезпечення для криміналістичної ідентифікації Skeleton ID використовується правоохоронними та державними органами в усьому світі, коли аналіз ДНК та відбитків пальців неможливий.

Центр тривимірних технологій ХНМУ має унікальний досвід з розробки тривимірних моделей органів і систем тіла людини. Він був визнаний одним з провідних у використанні тривимірного сканеру компанії 3D Artec в Україні.

Під час зустрічі Matthew McMillion від 3D Artec зазначив: «Це програмне забезпечення могло б допомогти Україні як країні та українським родинам зниклих безвісти. І ми хочемо допомогти Україні. Проєкт здійснюватиметься безпосередньо з 3D Center, і ми також зазначимо Інститут судової медицини як вашого партнера в цьому та «Panacea». Спільні дослідження «Дослідники використовуватимуть своє програмне забезпечення для порівняння 3D-моделі черепа з 3D-версією черепа обличчя за допомогою цифрових орієнтирів, щоб вони могли порівняти череп із зниклою людиною, використовуючи їхнє фото. Нам дуже приємно, що ви та ваші колеги зацікавлені у взаємній співпраці. Це принесе велику користь усім!».

У рамках співпраці до зустрічі долучилися представники ННЦ «Інститут судових експертиз ім. засл. проф. М.С. Бокаріуса». Після завершення розробок з даного проєкту задля впровадження у повсякденну роботу та опанування даного програмного забезпечення відбудуться курси з навчання використання Skeleton ID.

Результатом цієї співпраці стане удосконалення програмного забезпечення з ідентифікації особи за даними 3D-моделі черепа та обличчя – Skeleton ID та подальше його впровадження, що вкрай важливо для сучасної медицини в роботі лікарів, судово-медичних фахівців, МВС та військових України.