Місія «Лікарі без кордонів» продовжує свою діяльність у Харкові

Співробітники та здобувачі освіти Харківського національного медичного університету продовжують співпрацю з місією «Лікарі без кордонів» у Харкові. У свою чергу доценти Володимир Федоров та Інна Черненко координують взаємодію між місією MSF та лікувальними установами м. Харкова.

Так, за останні тижні серед важливих заходів була проведена зустріч з керівником Департаменту охорони здоров’я ХОВА Максимом Хаустовим, де були обговорені і намічені перспективні напрямки співробітництва.

У рамках співпраці представники місії відвідали Обласний клінічний центр урології та нефрології ім. В.І. Шаповала, де спільно з представниками медичного вишу поспілкувалися з керівництвом Центру та домовилися про подальшу співпрацю та евакуацію важкохворих.

Крім того, до Обласної клінічної травматологічної лікарні № 7 було завезено велику партію обладнання за кошти організації «Лікарі без кордонів». Таким чином реанімацію лікарні та відділення анестезіології було забезпечено обладнанням для проведення ефективних втручань та діагностики, а також необхідними медикаментами.

Наразі команда місії акцентувала свою увагу на забезпеченні лікарень та мобільних клінік на станціях метро необхідними медикаментами та обладнанням. Сьогодні на кожній станції Салтівської лінії працюють мобільні клініки, які приймають сотні пацієнтів на тиждень.

Організацією забезпечення безперебійної роботи цих клінік займаються саме здобувачі освіти медичного університету ‒ Анна Гарбуз, Кирило Закревський, Григорій Нікітін (І медичний факультет) та Едуард Онишко (ІV медичний факультет). Наразі вони координують проєкт, що дозволяє отримати необхідну інформацію про забезпечення населення медикаментами і гуманітарною допомогою, також вони проводять облік препаратів та іншого медичного обладнання.

Під час роботи у метрополітені місіонери звернули увагу на важкий моральний та психологічний стан більшості людей. Через це на станціях метро стала доступною психологічна допомога від місії «Лікарі без кордонів», яка була скоординована співробітниками та здобувачами освіти нашого університету. Завдяки цьому кожен міг одержати якісну та важливу підтримку, що допомагає адаптуватися до реалій військового часу.

Надалі планується покращання співпраці з медичними установами та створення мобільних медичних груп, які будуть виїжджати на деокуповані райони області для надання медичної та психологічної допомоги нашим співвітчизникам.