«Лікарі без кордонів» працюють у Харкові

Події
03.04.2022

Російська агресія проти України та мирного населення нашої країни не залишає байдужим увесь цивілізований світ. Усі, хто має змогу хоча б чимось допомогти, вважає необхідним зробити свій особистий внесок, особливо це стосується медичної спільноти.

2 квітня до Харкова приїхали фахівці незалежної міжнародної медичної гуманітарної організації «Лікарі без кордонів», діяльність якої проходить у місті під егідою Департаменту охорони здоров’я Харківської ВЦА. До складу групи увійшли 5 медиків із США, Франції та Сенегалу. Вони привезли до міста гуманітарну допомогу з необхідними ліками і планують працювати тут протягом двох тижнів. Місіонери консультуватимуть хворих, що вже понад місяць знаходяться в харківському метро, проводитимуть тренінги для медичного персоналу та надаватимуть консультативно-хірургічну допомогу.

«Відповідно до наших принципів неупередженості, нейтралітету та незалежності ми прагнемо надавати допомогу людям, які постраждали від конфлікту. І ми маємо у цьому досвід, адже MSF працює уже 50 років у більш ніж 70 країнах. Ми знаходимося на місцях та постійно оцінюємо, де наші команди можуть принести найбільшу користь», – наголошують фахівці організації.

До участі у місії долучилися й представники медичного вишу. Так, з боку ХНМУ створена група під керівництвом заступника декана І медичного факультету Володимира Федорова, до якої увійшли викладачка Інна Черненко і студенти І та ІV медичного факультету Анна Гарбуз, Кирило Закревський, Григорій Нікітін, Сергій Алхімов, Катерина Ткаченко та Едуард Онишко. Студенти будуть працювати як волонтери та перекладачі, вони також супроводжуватимуть місіонерів та роздаватимуть гуманітарну допомогу нужденним.

Очільник Департаменту Максим Хаустов зазначив: «Ми вдячні представникам міжнародної організації за гуманітарну допомогу, за увагу до українців, що страждають внаслідок російської воєнної агресії, студентам ХНМУ, які виконують свій професійний та громадянський обов’язок, та всім небайдужим до болю наших співвітчизників».