Круглий стіл щодо річниці аварії на ЧАЕС

Події
24.04.2024

22 квітня 2024 р. на кафедрі радіології та радіаційної медицини було проведено круглий стіл, присвячений 38-й річниці аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Чорнобильська катастрофа – екологічно-соціальна катастрофа, спричинена вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції, розташованої на території України, у ніч на 26 квітня 1986 року.

Ця надзвичайна подія, яку називають найстрашнішим цивільним ядерним інцидентом у світі, є однією з двох аварій атомної енергетики, оцінених як 7-ий, найбільший ступінь тяжкості, за Міжнародною шкалою ядерних подій (іншою є ядерна катастрофа на Фукусімі в Японії 2011 року). Чорнобильська аварія стала подією великого суспільно-політичного значення усього світу. Це наклало деякий відбиток на хід розслідування її причин. Підхід до тлумачення фактів і обставин аварії змінювався з часом, і повністю єдиної думки не існує досі.

У роботі круглого столу взяли участь студенти, лікарі-інтерни та співробітники кафедри – виступали завідувач кафедри професор Віктор Старенький, завуч кафедри Олексій Максімішин та доцентка Ольга Астап’єва.

Під час круглого столу були розглянуті питання роботи та аварії на ЧАЕС, її наслідки, заходи безпеки при використанні мирного атома, а також питання функціонування атомних електростанцій в умовах воєнного стану в Україні.

Крім того, обговорювалися питання ядерного шантажу та можливі наслідки застосування агресором тактичної ядерної зброї. Викладачі кафедри разом із студентами та інтернами обговорили заходи захисту військових ЗСУ та мирного населення України від можливого впливу зброї масового ураження у реаліях агресії російської федерації.

Варто зазначити, що питання стосовно аварії на ЧАЕС та її наслідків обговорюються зі здобувачами освіти під час лекцій і практичних занять протягом всіх навчальних семестрів.