Круглий стіл щодо перспектив розвитку медичної освіти

Події
06.04.2023

5 квітня за ініціативою Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування відбувся круглий стіл «Проблеми та перспективи розвитку медичної освіти в Україні: сучасні виклики».

У роботі онлайн-засідання взяли участь голова Комітету з питань здоров’я нації ВР Михайло Радуцький, депутати-члени комітету, голова Комітету з питань освіти Сергій Бабак, представники Міністерства охорони здоров’я, Міністерства освіти і науки, НАМН України, медичних університетів, голова Ради ректорів, представники медичних коледжів. До роботи круглого столу долучився ректор Харківського національного медичного університету Валерій Капустник.

Учасники заходу обговорили перспективи розвитку медичної освіти та початок напрацювання законодавчих змін, які дадуть змогу покращити якість підготовки майбутніх лікарів та створити сильну систему освіти у сфері охорони здоров’я.

Під час засідання були обговорені наступні питання:

  • медична освіта як невід’ємна частина процесу організації системи охорони здоров’я;
  • якісна підготовка майбутніх лікарів та медичних працівників, доступ до інтернатури та резидентури, постійний безперервний розвиток як взаємопов’язані між собою складові;
  • необхідність упорядкування закладів передвищої та вищої освіти до єдиних для всіх вимог;
  • упорядкування медичних кафедр та створення університетських клінік;
  • практичне запровадження резидентури за міжнародним зразком;
  • вплив пандемії коронавірусу та війни на освітні процеси.

У ході жвавої дискусії були напрацьовані певні пропозиції, для втілення яких передбачено створення робочої групи щодо предметного опрацювання всіх думок та підготовки комплексних законодавчих змін з урахуванням кращого зарубіжного досвіду.