ХНМУ взяв участь у заході «Жінки в науці»

Наука
19.02.2024

18 лютого у Харкові за ініціативою Департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської міської ради за підтримки Харківського міського голови відбувся науково-популярний захід «Жінки в науці» з метою популяризації діяльності жінок-науковиць та для подальшого залучення молоді у наукову діяльність міста.

Жінки-науковиці із 17 закладів вищої освіти, у тому числі й Харківського національного університету, представляли наукову діяльність свого закладу освіти у тематичних зонах. Для відвідувачів були підготовлені цікаві досліди, презентації та власні науково-технічні розробки.

Учасників заходу привітала заступниця міського голови з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан, зазначивши, що ми шануємо жінок в науці, які популяризують знання, роблять суспільство обізнаним, освіченим, дають можливість рухатися вперед і розвиватися сучасній науці. З нагоди свята пані Світлана вручила Подяки від Харківського міського голови найуспішнішим науковицям нашого міста, серед яких і професорка кафедри педіатрії № 3 та неонатології Тетяна Клименко.

Під час заходу представники молодіжної науки медичного вишу пропонували відвідувачам відтворити маніпуляції з надання домедичної допомоги на фантомах. Серед них: оцінка стану постраждалого, виконання зовнішнього масажу серця і штучне дихання, забезпечення дихання потерпілого у відповідній позі, зупинка кровотечі, правила накладання турнікета. Крім того, навчали техніці виконання внутрішньовенних і внутрішньомʼязових ін’єкцій та розповіли про етап проведення тампонування ран.