ХНМУ випускає лікарів в умовах війни

27 червня в Харківському національному медичному університеті відбувся випуск лікарів 2022 року.
Із-за військової агресії з боку росії не всі випускники змогли бути присутні в університеті. Для них була підготовлена онлайн-церемонія, яку відкрив ректор університету Валерій Капустник. Від імені колективу медичного вишу Валерій Андрійович привітав випускників та назвав сьогоднішню подію святом, затьмареним війною. Він наголосив, що пишається співробітниками та студентами, які виконували свій професійний обов’язок у надскладних умовах воєнного стану та зробили свій внесок у загальну справу Перемоги. Валерій Андрійович зазначив: «Університет достойно звершив навчальний рік, не зважаючи на всі виклики сучасного часу. Провели державну атестацію, розподіл в інтернатуру, підготували та видали всі необхідні документи про закінчення університету».

Особливою гордістю університету стали випускники, що відмінно навчалися протягом усіх студентських років. Тож ми мали нагоду вшанувати їх через трансляцію випускників, що отримали дипломи з відзнакою.

За довгі успішні роки навчання випускники нашого університету на практиці довели, що медичний працівник – це взірець вдалої самоорганізації, доброти, людяності та милосердя. Наші активісти брали участь у проєктах паліативної та хоспісної допомоги, доглядали за дітьми-сиротами, надавали допомогу в умовах пандемії. Студенти й зараз виконують свій професійний та громадянський обов’язок, використовуючи широкий досвід волонтерства. Вони допомагають лікарям рятувати життя українським воїнам в напівзруйнованих клініках та надають гуманітарну допомогу всім, хто страждає внаслідок російської військової агресії.

Клятва лікаря України, якої дотримуватимуться у професійній діяльності молоди фахівці, цього року пролунала в особливих умовах для нашої держави. Цей момент став надзвичайно урочистим і хвилюючим.
Від імені деканського корпусу до випускників з напутніми словами звернулися декан III медичного факультету Микола Панченко та деканеса VII факультету з підготовки іноземних громадян Оксана Васильєва.

Від імені випускників зі словами вдячності до своїх вчителів звернулася голова студентського самоврядування Ганна Мороз та студенти-іноземці.

Після онлайн-церемонії випускники, які залишилися в місті, зібралися в університеті для отримання дипломів. До них звернувся ректор вишу Валерій Капустник: «Сьогоднішній день затьмарений горем і стражданнями наших співвітчизників, у тому числі ці події торкнулося і вас, як випускників воєнного 2022 року, адже без професії лікаря неможливо уявити існування держави, і тим паче у таких важкий для нас час. І те, що робить простий лікар на своєму бойовому посту кожен день, є справжнім героїзмом. Лікарський фронт сьогодні – це справжній фронт. Незважаючи ні на що, я все-таки хочу привітати вас з вашим особистим святом. Ми розуміємо, що ваше навчання було порушено подіями, які не залежать ані від нас, ані від вас. Упевнений, що бажання більше знати і навчатися, буде і надалі спонукати вас до важкої, проте благородної праці лікаря, і звання випускника нашого університету ви пронесете с честю!».

Привітати випускників завітала до медичного вишу й заступник міського голови з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан. «З одного боку я вітаю вас, що ви стали лікарями а з іншого – бажаю ніколи не розчаруватися в обраній професій, не уникати тяжких ситуацій та людського болю. Воєнний час продемонстрував потужність харківських медиків, їх сенсом життя стала допомога постраждалому цивільному населенню та військовим. Ваш випуск особливий, у вас буде можливість сказати, що ви отримали диплом під час війни, коли всім було важко і в тому числі лікарям. Ви виходите в доросле професійне життя – прислухайтеся до своїх відчуттів. Бажаю щоб на вашому шляху зустрічалися гарні учителі, а вони дістаються лише старанним учням, і ви отримаєте все, що хочете, від свого професійного життя!».

Нині ми всі боронимо рідну Україну від ворога. І в такий буремний час майже тисячу випускників вливаються до лав української та світової медичної спільноти. Цьогоріч випускники завершили навчання під звуки сирен та вибухів – у шпиталях, у волонтерських штабах. Ми пишаємося своїми випускниками. Бажаємо їм успіхів в обраній професії, подальших звершень і досягнень та щасливого майбуття!

Довідка
Цьогоріч відбувається 208-й випуск. Серед випускників 1414 фахівців, що отримують диплом спеціаліста, бакалавра, магістра. З числа випускників: 21 – відмінник навчання, 612 – випускники факультетів з підготовки іноземних студентів з 37 країн світу.

Посилання на трансляцію урочистої церемонії випуску лікарів 2022