ХНМУ отримав найсучасніший мобільний 3D-сканер

ННІ ЯО
12.05.2023

11 травня Україно-Американська фірма «КОДА» передала Харківському національному медичному університету найсучасніший мобільний 3D-сканер Leo. Ця компанія є єдиним представником європейської компанії Artec 3D (Люксембург) в Україні, яка розробляє сучасні 3D-сканери та ПЗ до них. До речі, ХНМУ перший заклад вищої освіти в Україні, який отримав даний вид обладнання.

У ході зустрічі учасники обговорили перспективи співпраці та використання 3D-сканера в освітньому процесі. Крім того, наш університет висловив бажання приєднатися до проєкту з протезування кінцівок військовим та цивільним з використанням 3D-технологій. Цей проєкт наразі реалізує в Україні Artec 3D. З огляду на це проректор з навчально-наукової роботи Володимир Марковський зазначив, що у воєнний час дуже важлива підтримка та допомога нашим військовим, які отримали бойові травми або втратили кінцівки на фронті.

«Ми дуже цінуємо допомогу від «КОДА» та Artec 3D та маємо наміри на довгу і плідну співпрацю, адже за часи пандемії та війни в Україні освітній процес вимушено проводиться в дистанційному режимі. Впровадження тривимірних технологій на сучасному рівні допомагає нашим здобувачам освіти отримати більш високоякісні знання», – підкреслив пан проректор.

Зі свого боку директор Центру тривимірних технологій ННІЯО Денис Шиян наголосив на тому, що в університеті вже досить багато реалізовано проєктів, в яких використовувалися тривимірні технології від Artec 3D та впроваджувалися в освітній процес.

У рамках наочної демонстрації начальник групи сервісу фірми «КОДА» Олександр Скиба продемонстрував роботу 3D-сканера Artec LEO, який ідеально підходить для вирішення завдань швидкого отримання точної математичної моделі об’єкта. За принципом дії сканер Artec LEO нагадує відеокамеру, яка знімає зображення в 3D. Сама процедура сканування не вимагає розміщення маркерів на поверхні об’єкту. Крім того, завдяки високій швидкості зйомки і здатності сканера отримувати інформацію про поверхні з піднутреннями апарат має практично необмежені властивості.

Ми щиро вдячні нашим міжнародним партнерам за найсучаснішу технічну підтримку ХНМУ. Разом до Перемоги!