ХНМУ очима нідерландського журналіста

Харків – прифронтове місто. Цей статус зобов’язує його мешканців завжди бути зібраними, суворими і мужніми, готовими до будь-якої несподіваної ситуації. Прифронтове життя харків’ян загартувало, згуртувало і навчило цінувати один одного. Кожен робить свою справу і наближає перемогу своєю професійною діяльністю.

Харківський національний медичний університет не є виключенням, адже освітні послуги він надає безперервно і якісно. Наразі триває вступна кампанія, і медичний виш радо зустрічає кожного вступника.

Така тяга до життя і до знань приваблює до міста і нашого вишу міжнародних оглядачів. У самий розпал вступної кампанії до Приймальної комісії ХНМУ завітав журналіст з Нідерландів Макіель Дріберген (Machiel Driebergen) з інтернет-видання «Trouw». Відповідальна секретарка Приймальної комісії Вікторія Головачова розповіла про особливості вступної кампанії в умовах воєнного часу. Пана Макіеля також дуже зацікавило як навчаються студенти під час воєнного стану, чому вступники обирають саме медичний виш і на що чекають попереду.

Так, студент ІІ медичного факультету V курсу Богдан Пономар розповів журналісту про свої будні: як він працює у хірургічному відділенні, допомагає доглядати за прооперованими пацієнтами, обробляє рани, змінює пов’язки. Адже, за словами Богдана, середній медичний персонал – це руки лікаря і його головне завдання – бути своєчасним, точним та лаконічним. Богдан також висловив свою думку щодо дистанційного навчання, до якого, до речі, медичний виш підготувався ще за часів пандемії та налагодив на всіх рівнях освітнього процесу. Навіть в умовах війни викладачі роблять все можливе, щоб здобувачі освіти могли отримати необхідні знання не тільки за навчальним планом, а й на додаткових заняттях, акцентувавшись на тих темах, що знадобилися саме у цей час. Не залишається осторонь і студентське самоврядування, створивши багато проєктів, наприклад Ex&Ex, на допомогу студентам з лекціями на актуальні теми з прикладами та відповідями на хвилюючі запитання. Уся спільнота вищої медичної освіти країни згуртувалася, виши допомагають один одному, працює внутрішня академічна мобільність в межах України, а також міжнародна за підтримки наших закордонних партнерів.

Зі свого боку, абітурієнтка Поліна Литвиненко з розумінням ставиться до того, що навчання відбуватиметься дистанційно, адже це жодним чином не применшує якість знань. Тим паче, що останні роки навчання пройшли в онлайні й надали можливість пристосуватися до такого режиму. Поліна обрала медичну спеціальність, адже вона з династії лікарів і знає про актуальність професії, її важливість в усі часи і відповідальність за кожне людське життя.

Богдан і Поліна наголосили на тому, що вони є саме тим поколінням, якому доведеться відбудовувати нашу країну після перемоги, і рідний Харків неодмінно розквітне, поверне своїх мешканців, що стали вимушеними переселенцями, та змінить свій статус з прифронтового на прикордонний.

Будемо чекати на допис пана Макіеля із Недерландів у виданні «Trouw» і обов’язково вам про це розкажемо!