До Всесвітнього тижня імунізації

З 24 по 30 квітня 2024 р. триває Всесвітній тиждень імунізації. Його мета — нагадати про важливість щеплень та роз’яснити людям як вакцини захищають організм від важких інфекційних хвороб, особливо для дітей.

Вакцинація — це безпечний та ефективний спосіб захисту дітей та дорослих від небезпечних інфекційних хвороб та їхніх ускладнень.

Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень кожна дитина в Україні до 16 років має отримати щеплення від 10 небезпечних інфекцій: гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту та гемофільної інфекції типу b. Дорослі мають кожні 10 років ревакцинуватися від дифтерії та правцю.

Для того щоб запобігти спалахам хвороб та захистити тих людей, яким за віком чи через важкі хвороби та стани тимчасово не можна вакцинуватися від певних хвороб, потрібен колективний імунітет. Для цього 95% дітей мають бути щеплені всім, що належить у їхньому віці, а не менше 80% дорослих мають вчасно робити бустерні щеплення від правця й дифтерії.

У 2022 році у порівнянні з 2021 роком охоплення щепленнями проти всіх інфекцій, передбачене календарем, та в усіх вікових групах знизилося. Основні причини – повномасштабне вторгнення та міграція населення – безпекові питання вийшли на перший план. У 2023 році у порівнянні з 2022 усі показники охоплення щепленнями щомісяця зростали.

В країні додатково були впроваджені вакцинальні кампанії – з форсованої імунізації на подолання спалаху поліо. Та наздоганяюча кампанія з ДОвакцинації проти кору. Зокрема, від кору, паротиту і краснухи – вдалося додатково вакцинувати дітей які пропустили щеплення у 2022 році під час наздоганяючої вакцинації проти кору. В ході кампанії щеплення надолужили майже 160 тисяч дітей. За підсумками 2023 року вакциновано 92,4% однорічок та 87,3% шестирічок.

Проте не було досягнуто показників 2021 року з вакцинації дітей проти гемофільної інфекції (у 2023 році вакциновано 86,4% дітей до року та 78,2% однорічок порівняно з відповідно 90,9% та 87% у 2021 році) та ревакцинації 16-річних дітей проти дифтерії та правцю (78,3% у 2023 році проти 79,6% у 2021).

Показники охоплення плановими щепленнями у 2023 році по жодній з інфекцій не досягли рекомендованих показників ВООЗ у 95% і є недостатніми для забезпечення колективного імунітету.

За підсумками 2023 року найнижчий рівень ревакцинації серед дорослих від дифтерії і правця – 52%. Щонайменше, 80% дорослих мають зробити бустерне щеплення.

Основні причини недостатніх рівнів охоплення щепленнями:

  • Переселення людей в межах України та за кордон. Люди переїхали, але не переуклали декларацію на новому місці, відклали питання з медициною на потім. Не звертались до пунктів щеплень.
  • Зміна пріоритетів – порівняно із воєнними загрозами життю інфекційні захворювання не сприймають як ризик.
  • Взимку деякі батьки не воліють водити дітей до лікаря, аби дитина не заразилася ГРВІ чи грипом.
  • Недовіра до вакцинації, релігійні переконання.

Важливо! Вакцинація не може послабити імунну систему. Навпаки — це інфікування певними вірусами може ослабити імунну систему та опірність організму. Вакцини діють інакше. Вакцинальні віруси настільки ослаблені, що не можуть спричинити інфекцію. Тож перевантажити імунну систему вакцинація не здатна.