До Дня захисників та захисниць України

Події
13.10.2021

14 жовтня український народ святкує одразу три свята: День Покрови Божої Матері, День українського козацтва і День захисників та захисниць України. Усі ці свята взаємопов’язані і виникали послідовно.

14 жовтня православні християни святкують день Покрови Пресвятої Богородиці. Це свято вважається одним із найбільш шанованих свят в Україні. Зі святом Покрови співпадає святкування Дня українського козацтва, бо з давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. Тож, козак в українській культурі – звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього нашого народу.

З 2015 р. 14 жовтня є державним святом – Днем захисника України, який у липні 2021 року було перейменовано у День захисників та захисниць України.

Співробітники і студентська громада ХНМУ приєдналися до урочистостей. Так, протягом тижня кафедрою суспільних наук спільно з Народним музеєм історії було проведено екскурсії до експозицій, де висвітлено участь харківських медиків у буремних подіях боротьби за визволення України від загарбників протягом ХХ–ХХІ ст.

Крім того, студенти подивилися документальні фільми про участь українських медиків у подіях на Сході України та миротворчих акціях у різних регіонах світу.

По завершенню програми заходів представники студентської громади вишу поклали квіти до Пам′ятника лікарям, які загинули під час війн і військових конфліктів, виконуючи свій професійний обов′язок.