До Дня ментального здоров’я

Щорічно 10 жовтня у всьому світі відзначається День ментального здоров’я.

Запитуй у себе щодня, не лише 10.10. – «Ти як?»

Ти – який живеш у часи повномасштабного російського вторгнення. Ти – який відчуваєш тривогу і не відчуваєш міцної опори під ногами. Ти – який не впевнений сьогодні, що настане завтра. Ти – який читаєш новини про трагедії, що розривають серце. Ти – який думаєш про близьких, знайомих і незнайомих, забуваючи про себе.

А ти – «Ти як?»

Відповіді можуть бути різними, але обов’язково – чесними. Адже саме це стане початком шляху до того, що є базовою цінністю ментального здоров’я – добробут людини і те, наскільки вона почуває себе щасливою.

Великі потрясіння, притаманні нинішньому часу, несуть не лише горе та страждання, але й відшаровують все зайве, неважливе, проявляючи істинні цінності.

У випробуваннях ми плекаємо нашу стійкість. Неймовірні українці, які понад півтора роки протистоять повномасштабній російській агресії, добре знають, що це таке. І весь світ бачить прояви цієї стійкості й захоплюється нею. Ми маємо цінності (найвища – це людина і її життя), діємо згідно з законами моралі, вчимося орієнтуватися у новій реальності (на жаль, ця реальність воєнна і травматична), підставляємо одне одному плече.

Українська формула стійкості може та має бути актуальною в глобальному контексті. Бо не лише для нас, але і для всього світу ментальне здоров’я є викликом. Це показало міжнародне дослідження, проведене для третього Саміту перших леді та джентльменів й представлене 6 вересня у Києві.

Ментальне здоров’я – універсальне право людини. Це не лише відсутність розладів. Це внутрішні ресурси для того, аби жити життя. Реалізувати свої здібності. Працювати. Піклуватися про інших, не забуваючи (!) про себе.

Ментальне здоров’я – це ще й про довіру між нами. Про уміння не лише поставити запитання, але й вислухати відповідь. Про сили заглянути всередину себе і поділитися, що там насправді. Про відсутність страху перед осудом і упередженнями.

Це ж міжнародне дослідження показало, що стигма заважає не лише діяти задля покращення свого ментального добробуту, а й навіть говорити на цю тему. Більшість досі вважає, що це може бути соромно або вплине на репутацію в суспільстві, ставлення в родині.

Однак є хороші новини. Люди, особливо підлітки, вірять, що розмови в соціальних мережах, поп-культурі про ментальне здоров’я можуть змінити стан справ. Так само як і відвертість лідерів думок, відкритість людей щодо їхнього досвіду.

Твоя історія може дати сили комусь просто заговорити. Або навіть показати шлях до зростання через подолання труднощів.

#тияк #worldmentalhealthday #howareyou

https://www.facebook.com/olenazelenska.official

https://www.facebook.com/MentalHealthUA

https://www.facebook.com/USAIDUkraine