Досвід навчання через дослідження

Події
30.09.2021

Кафедра медичної генетики, Український інститут мітохондріальної і епігеномної медицини ХНМУ об’єднали свої зусилля в удосконаленні навчального процесу – підготували програму і впровадили систему «Навчання через дослідження». Раніше кафедрою і інститутом був накопичений досвід такого викладання окремим студентам – членам наукового гуртка з медичної генетики.

Таке викладання впровадили у двох групах студентів ІІІ курсу, які обрали генетику предметом глибокого вивчення. Програма побудована на основі найсучасніших передових технологій і класичних методів, що дозволяють оволодіти мистецтвом лікування, адже студенти збирають інформацію безпосередньо у пацієнта, разом із фахівцем працюють на сучасному обладнанні, яке дає інформацію про результати обстеження тощо.

Кожен студент отримує джерело інформації (медичний документ при консультації онлайн або конкретного пацієнта в разі очної консультації), яка містить відомості про пацієнта і його родину, дані про біомаркери, що зроблені раніше або замовлені у процесі вивчення.

Програма навчання включає обрані оглядові лекції, які спільно читають професор і студент, практичні заняття «Фенотип», «Генотип», «Геном», «Віром», «Мікробіом» і «Варіом». Заняття проводяться у відповідній лабораторії або кабінеті, які були обрані залежно від напрямку дослідження.

У результаті таких знань у студентів сформується адекватний підхід до індивідуального патогенетичного і етіологічного лікування, відповідний сучасному рівню науки і медичної практиці, розуміння необхідності знати механізми явищ, які вивчаєш. Такий підхід створює фундамент для обґрунтованого лікування.

У найближчому номері газети «Медичний університет» буде опубліковано розгорнуту статтю члена-кореспондента НАМН України професора О.Я. Гречаніної про досвід навчання через дослідження.