Академік В.П. Воробйов як особистість

Події
23.06.2023

Володимир Петрович Воробйов (1876–1937) – єдиний заслужений професор СРСР.

Студентом медичного факультету Харківського університету (1897–1903), який він закінчив з відзнакою, Володимир Петрович отримав дві золоті медалі за наукові праці.

Любов до анатомії і наполеглива праця з опанування необхідної для анатома майстерності в препаруванні дали йому можливість досягти досконалості у цій справі, і ще студентом він став офіційним препаратором на кафедрі. Це був унікальний випадок, бо В.П. Воробйов став єдиним препаратором серед студентів-медиків усіх 9 університетів того часу.

Усі студенти ХНМУ знають, що велику аудиторію-амфітеатр кафедри анатомії прикрашає фреска «Леонардо да Вінчі біля трупу». Але мало хто знає, що ця фреска – подарунок Володимиру Петровичу від художника О.М. Любимова, учня І.І. Репіна, з нагоди знаменної дати – обрання його професором Жіночого медичного інституту ХМТ. Фреска була створена у 1917–1918 рр. у важкі для нашої батьківщини часи. Проф. І.З. Вельвовський, який був тоді студентом, згадував, як вони з друзями збирали кошти, зароблені курсами віспощеплення, чергуваннями біля хворих, масажами, щоб придбати коштовні краски для роботи художника над фрескою.

В.П.Воробйов був неперевершеним бальзамувальником. Над питаннями бальзамування органів людського тіла він працював довгі роки і створив так званий свій метод оживлення мертвих тканин. У 1924 р. він забальзамував тіло людини зі збереженням прижиттєвого забарвлення, яке можна було довгий час тримати на повітрі при звичайній температурі у доступному для огляду місці. Це було тіло В.І.Леніна. Бальзамування такого типу було зроблено вперше у світі і визнано науковим подвигом. Допомагали В.П. Воробйову у цій роботі його учні А.Л. Шабодаш, А.М. Журавльов, Я.Г. Замковський, а також співробітник кафедри анатомії М.С. Рудоменко.

В.П. Воробйов надавав великого значення музеям в освіті, науці, побуті і т. д. За все своє життя він створив їх чимало, постійно удосконалюючи майстерність у цій роботі. Він написав книгу «К вопросу об устройстве анатомических учебных музеев», яка й дотепер користується попитом. На кожному робочому місці він залишав музей. На кафедрі анатомії ХНМУ (свого часу ХМІ) Володимир Петрович створив два навчальні музеї і Музей становлення людини – єдиний у Радянському Союзі. У Болгарії в Софіївському університеті є кафедра анатомії з музеєм, які створив академік. Кафедра носить його ім’я.

В.П. Воробйов був чудовим оратором. Як людина широкого кругозору, він із задоволенням читав лекції на різні теми у різних аудиторіях. Однією з улюблених його тем у мистецтвознавстві була тема, присвячена життю й діяльності Леонардо да Вінчі. На його лекції збиралося багато слухачів, деякі з них через відсутність місць сиділи на підвиконнях, сходинках тощо. Дуже часто свої виступи він закінчував гаслом: «Все впливає на все!», якому слідував і у роботі над Атласом.

Матеріал підготувала Жаннета Перцева