Академік В.П. Воробйов та його Атлас анатомії людини

Події
22.06.2023

Червневий лист Пам’ятних сторінок історії ХНМУ презентував нам Атлас анатомії людини академіка В.П. Воробйова. Є нагода познайомитися з ними більш детально.

Визнано, що Атлас анатомії людини академіка В.П.Воробйова, відомий зараз у всьому світі, є вкладом виключної цінності у вітчизняну медичну літературу, що використовується для підготовки лікарів. І те, що робота над його створенням тривала у 1930-ті роки минулого століття, було зовсім не випадково, бо саме тоді у нашій країні проводилася велика реорганізаційна діяльність, що стосувалася вищої професійної освіти. Для медичної освіти вона мала свої особливості. Питання необхідності виховання високопрофесійних учених і практичних лікарів, широкого розповсюдження медичних знань, поглиблення і поширення науково-дослідної роботи у медичних інститутах створили необхідні передумови для удосконалення методики анатомічних досліджень.

У 1934 р. академік В.П. Воробйов розпочав роботу зі створення першого вітчизняного Атласу анатомії людини. За задумом автора, атлас повинен був не тільки ознайомити студента з будовою людського тіла, як це викладалося в описовій анатомії, але й скласти у нього уявлення «про організм як неподільне ціле, в якому все впливає на все, і форма та будова якого, складаючись згідно з манерою будування, що виробилася в процесі філогенезу, невпинно змінюються протягом усього індивідуального життя, залежно від дедалі більшого підпорядкування собі людиною середовища, яке її оточує, і від виконуваної нею роботи».

Володимир Петрович склав план видання, розрахованого на 5 томів відповідно до його задуму, що дозволив би здійснити в Атласі не статичний, а динамічний принцип показу, висвітливши будову людського тіла як живого. На сторінках Атласу організм людини мав бути представлений студенту як єдине ціле. Академік бачив його не як суму кісток, зв’язок, м’язів, але як єдине ціле, у якому «все впливає на все». Він хотів, щоб і студенти бачили це.

В.П.Воробйов провів дуже велику підготовчу роботу, до якої долучилися співробітники кафедри і учні академіка. До його несподіваної смерті у жовтні 1937 р. вона була в основному зроблена. Малюнки, крім деяких, запозичених у інших авторів, були замальовані з препаратів музеїв кафедри анатомії ХМІ та з препаратів, спеціально виготовлених для Атласу самим В.П. Воробйовим або його помічниками. Знімки деяких з них, надані нам асистентом кафедри анатомії М.А. Лютенком, якому ми вдячні за допомогу, представлені у цьому дописі.

Слід зазначити, що Володимир Петрович високо оцінював роботу над атласом своїх учнів А. Отеліна, П. Євдокимова, М. Рудинського, К. Філонової, яким висловлював глибоку подяку. Особливо він виділяв Р.Д. Синельникова, у подальшому завідувача кафедри анатомії ХМІ, який, за словами свого вчителя, «безоглядно віддався цій праці». Після смерті В.П. Воробйова він продовжив роботу над Атласом не тільки до видання його останнього 5-го тому, але й пізніше.

Матеріал підготувала Жаннета Перцева