9 травня в Україні відзначають День Європи

Події
09.05.2023

Відзначення Дня Європи в Україні – важливий крок у зміцненні самоідентифікації України як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи.

Україна стала кандидатом у члени ЄС, тому вона починає святкувати День Європи разом з рештою європейського континенту.

9 травня – свято Євросоюзу, для якого обрали день проголошення так званої Декларації Шумана, тобто виступу міністра закордонних справ Франції Робера Шумана 9 травня 1950 року. Цей виступ вважають відправною точкою для об’єднання європейських країн у наднаціональну спільноту, що у підсумку стала Європейським Союзом.

Шуман у тій промові наполягав, що Друга світова війна почалася, бо європейські держави не знайшли сили об’єднатися у міжвоєнний період, і це зрештою призвело до насилля у розрізненій Європі та до війни.

Тоді ідея Шумана про створення наднаціонального союзу в Європі стала справжнім проривом для континенту, де рани війни ще були свіжими – але євроінтеграція, старт якій дала Декларація Шумана, перетворилася на реальність. У 1985 році, коли успіх європейського проєкту вже був очевидним, дату 9 травня зробили святом ЄС.

Нагадаємо, що Президент України підписав указ, згідно з яким 9 травня Україна відзначатиме День Європи, як це робить Європейський Союз. Раніше це свято в нашій країні не мало фіксованої дати, його відзначали щороку в третю суботу травня.