9 травня в Україні відзначають День Європи

Події
09.05.2024

9 травня на відзначення миру та єдності на європейському континенті святкують День Європи. У цей день згадується про історію європейської інтеграції та як народи, що свого часу ворогували, зуміли об’єднатися заради спільного майбутнього. Україна також долучилася до святкування у 2023 році.

9 травня – свято Євросоюзу, для якого обрали день проголошення так званої Декларації Шумана, тобто виступу міністра закордонних справ Франції Робера Шумана 9 травня 1950 року. Цей виступ вважають відправною точкою для об’єднання європейських країн у наднаціональну спільноту, що у підсумку стала Європейським Союзом.

Шуман у тій промові наполягав, що Друга світова війна почалася, бо європейські держави не знайшли сили об’єднатися у міжвоєнний період, і це зрештою призвело до насилля у розрізненій Європі та до війни.

Тоді ідея Шумана про створення наднаціонального союзу в Європі стала справжнім проривом для континенту, де рани війни ще були свіжими – але євроінтеграція, старт якій дала Декларація Шумана, перетворилася на реальність. У 1985 році, коли успіх європейського проєкту вже був очевидним, дату 9 травня зробили святом ЄС.

День Європи є особливим для українців, адже він є одним із символів боротьби за свободу та європейське майбутнє.