6 грудня – День Збройних сил України!

6 грудня в Україні відзначається День Збройних сил України. Свято було започатковане ще у 1991 році, проте особливого значення воно набуває у часі повномасштабного воєнного вторгнення росії в нашу країну.

Саме Збройні сили ще в 2014 році зустріли ворога та чинили героїчний опір, і продовжують боронити державу й сьогодні. Українська армія – це символ незламності, нескореності та героїчності. Щодня наші захисники та захисниці віддають своє життя за те, щоб кожен з нас міг жити відносно нормальним життям. Тож ніколи не забуваймо, якою ціною нам дається свобода та незалежність.

Вітаємо всіх захисників та захисниць і бажаємо якомога скоріше повернутися додому з Перемогою. Здоров’я, витримки та наснаги у боротьбі із ворогом! Слава ЗСУ!

Довідка

Збройні сили – це один з основних елементів стабільного і впевненого розвитку Української держави, справжня гарантія державного суверенітету.

24 серпня 1991 року Верховна Рада України прийняла постанову «Про військові формування в Україні», якою визначила: «підпорядкувати всі військові формування, дислоковані на території України, Верховній Раді України; утворити Міністерство оборони України; Урядові України приступити до створення Збройних сил України». Фактично цією постановою було покладено початок будівництва Збройних сил України, як важливого інституту держави і невід’ємного елемента її воєнної організації.

Восени – взимку 1991 року було підготовлено важливі документи, що стали нормативно-правовою базою формування Збройних сил України. 11 жовтня Верховна Рада України затвердила Концепцію оборони і будівництва Збройних сил України. Концепція визначала, що Збройні сили України складаються з трьох видів: Сухопутні війська (Війська наземної оборони), Військово-Повітряні Сили і Сили Протиповітряної оборони (Війська повітряної оборони), Військово-Морські Сили.