29 січня – День пам’яті героїв Крут

Події
28.01.2023

«Бій за майбутнє»

29 січня в Україні відзначають річницю бою під Крутами, який для Українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність, прикладом для сучасних захисників України, як успішно боротися проти численного ворога.

Бій під Крутами був оборонною операцією, яка зупинила на кілька днів наступ переважних сил ворога. Ця битва символізує патріотизм, стійкість і самопожертву української молоді в боротьбі за державність.

Багато молодих патріотів – активних учасників відзначення дня пам’яті Героїв Крут зараз зі зброєю в руках крок за кроком наближають нашу перемогу над нащадками російсько-більшовицького агресора – рашистами. Тоді захисники української незалежності не змогли вистояти в боротьбі з переважними силами агресора. Сьогодні ми маємо завершити їхню справу. У нас є професійна, патріотична та вмотивована армія, міжнародна підтримка. І ми знаємо, що поразка у війні з Росією означає для українців репресії, Голодомор, депортації та знищення нашої ідентичності.

До заходів з відзначення цієї пам’ятної дати нашої історії долучилися студенти і викладачі ХНМУ. Зокрема, Центром медичного краєзнавства ХНМУ ім. В.Д. Отамановського і кафедрою суспільних наук спільно зі студентським самоврядуванням університету були організовані перегляди студентами сучасного українського художнього фільму «Крути 1918» та документальних фільмів «Герої України. Крути. Перша Незалежність», «Вінницький літописець».

Крім того, студентів було ознайомлено з біографічними матеріалами професорів Харківського медичного інституту – учасників подій під Крутами у 1918 році, а саме, одного з творців Української Центральної Ради, учасника бою під Крутами, видатного вченого-краєзнавця професора Харківського медичного інституту (1958-1964 рр.) Валентина Отамановського та відомого українського хірурга, співробітника катедри факультетської хірургії ХМІ та завідувача кафедри хірургії Харківського стоматологічного інституту Юрія Вороного.

Попри те, що за 100 років не змінився ані ворог, ані його методи війни, ми маємо реальний шанс завершити цю боротьбу. Бо наше суспільство зробило свій вибір на користь вільного демократичного розвитку власної держави. Сьогодні на захист України стали тисячі українців, які ще вчора були мирними людьми. Щира вдячність усім, хто нині виборює нашу перемогу, право жити у вільній країні на своїй землі.

Довідка
105 років тому українські вояки й добровольці зупинили на кілька днів наступ більшовиків на Київ. У той час в Бересті тривали переговори між Українською Народною Республікою та країнами Четверного союзу щодо мирного договору. 9 лютого 1918 року його підписали. Цей документ визнав незалежність Української Народної Республіки і став підставою для надання військової допомоги Україні у відбитті російської агресії.

Міжнародне визнання української незалежності – це те, чим завдячуємо героям Крут. Затримавши російського ворога на чотири дні біля залізничної станції Крути, київські юнаки дали змогу владі УНР розгромити повстання російської п’ятої колони під назвою «повстання на заводі Арсенал» у Києві, а головне – укласти Брестський мирний договір із країнами Четверного союзу й досягнути визнання УНР суб’єктом міжнародних відносин.

За матеріалами Українського інституту національної пам’яті