29 січня – День пам’яті Героїв Крут

Події
29.01.2024

29 січня в Україні відзначають пам’ять героїв Крут – українських студентів, які ціною власного життя зупинили більшовицький наступ на Київ у 1918 році.

Саме в цей день 1918 року кілька сотень молодих студентів, гімназистів, військових у нерівних умовах бою протистояли ворогу. Вони були різного походження: діти селян, робітників, священиків; військові, студенти, гімназисти. Хтось мав бойовий вишкіл, а хтось уперше взяв до рук зброю. Проте вони розуміли головне – Україна потребує їхнього захисту. Завдяки сміливості та мужності студентам вдалося завдати більшовикам втрат та затримати їхній наступ.

У бою під Крутами брали участь і співробітники нашого університету – Валентин Отамановський та Юрій Вороний.

На початку березня 2022 року неподалік місця подвигу Героїв Крут знову відбулися бої захисників України з російськими окупантами. Запеклі бої тривали і в Мощуні, Ірпені, Макарові, де відважні українці, як і 106 років тому, протистояли і продовжують давати відсіч підступному ворогу скрізь, де ступила його нога.

Цінуємо подвиг кожного – не тільки героїв Крут, а й усіх українців, які загинули та продовжують боротись і віддавати своє життя у битві за Незалежність України. Слава українським воїнам!