29 серпня – День пам’яті захисників України, які загинули за Незалежність

Події
29.08.2022

24 серпня 2019 року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про відзначення 29 серпня Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Дата приурочена до дня виходу з оточення в Іловайську 29 серпня 2014 року, дня найбільших втрат української армії на Донбасі.

За офіційними даними, під час Іловайської операції (7–29 серпня 2014 року) і подальшого розстрілу в так званому «зеленому коридорі» 366 українських воїнів загинуло, 429 – отримали поранення різного ступеню тяжкості, 128 потрапили в полон, 42 вважаються зниклими безвісти.

Згадуючи героїчний супротив полеглих побратимів, їхню жертовність в ім’я майбутнього вільної України, пам’ятаймо також і про те, яким тернистим залишається шлях нашого народу до омріяної свободи, скільки поколінь борців за волю полягли в нерівних боях. І сьогодні нове покоління українців продовжує виборювати наше право на незалежність і самостійність в боях з російською армією.

Пам’ять про наше героїчне минуле й сьогодення є важливим елементом національної свідомості, бо вона об’єднує і мобілізує українців. На жаль, право бути незалежними необхідно виборювати, а значить наш героїчний народ обов’язково переможе й російську навалу! Героям слава!