21 лютого – Міжнародний день рідної мови

Щорічно 21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови. Це свято є особливим для українців. Воно символізує не лише важливість збереження та розвитку української мови як ключової складової національної ідентичності, але й виступає як акт протесту проти агресії російського режиму, який не лише збройно втрутився у суверенітет та територіальну цілісність України, але й намагається вплинути на мовну політику країни.

У цей день ми вшановуємо нашу мову як символ національної гідності та незалежності. Зараз ми стоїмо пліч-о-пліч проти будь-яких спроб підриву нашої мови, культури та самовизначення. Святкування Міжнародного дня рідної мови в Україні – це не лише акцент на красу та багатство української мови, а й вияв підтримки українському національному духу в умовах військового конфлікту та агресії.

Довідка

Започаткування Міжнародного дня рідної мови пов’язані з трагічною подією, що сталася у Бангладеш (Східний Пакистан) у 1952 році. 21 лютого того року студенти вийшли на вулиці, щоб виступити за своє право говорити бенгальською мовою, яка була їхньою рідною. Внаслідок цього протесту загинули чотири студенти. Пізніше цей день став символом боротьби за мовні права та культурну ідентичність.

Відтоді кожного року Бангладеш відзначає день полеглих за рідну мову. Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. А починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначаємо і ми, українці.