18 травня – Міжнародний День музеїв!

Події
17.05.2024

У 1977 р. на 11-й Генеральній конференції Міжнародної Ради Музеїв 18 травня було оголошено Днем музеїв. Тоді ж з’явився й девіз свята: «Музеї – важливий засіб культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаєморозуміння, співробітництва й миру між народами». З того часу у цей день світова спільнота відзначає Міжнародний день музеїв.

Слово «музей» походить з грецької мови і означає «храм муз». Музеї мають величезне значення у розвитку світової культури, зберіганні історико-культурної спадщини і передачі її людям. Перший прототип сучасного музею був заснований у 290 р. до н.е. в Єгипті, тодішній його столиці – Александрії, і мав назву – Мусейон. Його зібрання налічувало понад 40 тисяч рідкісніших експонатів. Була серед них і відома в історії Александрійська бібліотека, яка не зберіглася до нашого часу.

Спочатку слово «музей» означало будь-яку колекцію, згодом так стали називати приміщення або будівлю, де знаходилися експонати. У сучасному розумінні музеї – це установи, які займаються вивченням і зберіганням пам’яток культури, а також просвітницькою діяльністю. Істинне їх призначення – дати майбутнім поколінням уявлення про те, якими були їх предки на цій землі, які події відбувалися багато віків тому. Вони дарять інтелектуальну і духовну освіту, розширюють кругозір, відкривають доступ до унікальних нюансів і деталей, про які не завжди можна прочитати в інших джерелах, чи роздивитися на мапі.

Усі ці задачі виконує і Музей історії Харківського національного медичного університету, експонати якого знайомлять присутніх з більш ніж 200-річною історією нашого ЗВО. Використовуючи експозицію, співробітники музею знайомлять відвідувачів з подіями історії на всіх її етапах, з людьми, які навчалися і викладали у вищий школі Харківщини, з досягненнями їх в практичній і науковій діяльності. Триває науково-дослідна робота, що згодом відображається у публікаціях в різних ЗМІ. Наразі музей збирає документи, які свідчать про активну роботу ВНЗ у різних напрямках в реаліях воєнного часу – вони стануть основою нової музейної експозиції.

Музеї створені і на окремих кафедрах університету. Це кафедра анатомії людини, клінічної анатомії та оперативної хірургії; судової медицини, медичного правознавства ім. засл. проф. М.С. Бокаріуса; загальної та клінічної патофізіології ім. проф. Д.О. Альперна; внутрішньої медицини № 1; мікробіології, вірусології та імунології ім. проф. Д.П. Гриньов та ін. Вони надають допомогу викладацьким колективам в навчальній та виховній роботі.

Зараз, під час повномасштабного російського вторгнення, безліч експонатів вкрадено, а попередні оцінки вказують на близько 500 знищених об’єктів нерухомої спадщини та понад 100 незаконних розкопок. Втім, точно визначити кількість вивезених та знищених росіянами об’єктів зараз неможливо. Про це заявляє юристка Регіонального центру прав людини (RCHR) Дарина Підгорна.

Вже третій рік музеї України відзначають свій день під звуки сирени та вибухів. Від величезних державних фондів до маленьких меморіальних кімнат, що тримаються лише на ентузіазмі небайдужих людей – кожна колекція знаходиться під постійною загрозою. У страшні часи, коли наш народ та його спадщину цинічно, безжально знищують, кожна колекція стає фортецею, що зберігає безцінні скарби.

Ми виримо, що настане час, коли у вільній, мирній Україні музеї знову гостинно розчинять двері перед відвідувачами і будуть розповідати їм про теперішні героїчні будні наших сучасників!