18 травня – Міжнародний день музеїв

Події
17.05.2023

18 травня 1978 р. у світі вперше святкувався День музеїв. Його було започатковано рішенням XI Генеральної конференції Міжнародної ради музеїв, що відбулася роком раніше. Створення цього свята стало визнанням великої просвітницької та виховної ролі музеїв у житті суспільства.

Не можна назвати країни, де не існували б музеї, часом всесвітньо відомі. Не можна знайти людини, яка хоча б раз у житті не відвідала музей. Музеїв дуже багато, їх тематика найрізноманітніша, але всі вони схожі в одному: збирають, зберігають, використовують артефакти з життя людей, що пішли від нас. Зберігаючи цю пам’ять, вони повертають людям життя. Мудрець казав: «Час – плине, вічність – залишається». Зберігати цю вічність, використовувати її з користю для сьогодення покликані музеї.

У Харківському національному медичному університеті теж є музеї. Один з найвизначніших – Музей історії ХНМУ, якому у листопаді цього року виповниться 55 років. Він був першим в Україні серед музеїв медичних вузів і зараз вважається одним з провідних музеїв вищих навчальних закладів міста.

У музеї зібрана велика кількість експонатів, багато з яких є справді унікальними, та матеріал про більш ніж 200-річну історію розвитку вищої медичної школи Харкова на всіх етапах її діяльності. Це дозволяє на високому науковому та естетичному рівні вести екскурсії, готувати лекції, проводити навчальні заняття.

Співробітники музею ведуть велику науково-дослідну роботу для підготовки книг, а також публікацій в різних ЗМІ. Вони виступили ініціаторами і брали активну участь у підготовці до видання книг. Музей надає допомогу викладачам і студентам не тільки ХНМУ, але й інших навчальних закладів у пошуках, необхідних для їх діяльності історичних відомостей. Постійно ведеться пошукова робота, збираються відомості про викладачів і випускників ХНМУ різних періодів, їх життя, діяльність, наукові досягнення.

Музей радо зустрічає гостей університету, викладачів і студентів, щоб поділитися своїми знаннями про його історію і ввести їх у широку, різноманітну, сповнену досягненнями і втратами, радістю і смутком панораму університетського життя різних його періодів. Чекаємо і вас, друзі, у нашому музеї після Перемоги!